Někdejší prezident Pobřeží slonoviny Laurent Gbagbo na archivním snímku

Někdejší prezident Pobřeží slonoviny Laurent Gbagbo na archivním snímku | foto: Reuters

Haag poprvé soudí exprezidenta, Gbagbo už dorazil z Pobřeží slonoviny

  • 5
V Nizozemsku přistálo letadlo s bývalým prezidentem Pobřeží slonoviny Laurentem Gbagbem. Před Mezinárodním trestním soudem v Haagu se bude zpovídat z válečných zločinů během bojů, které zachvátily africkou zemi minulý rok.

Letoun s někdejším prezidentem dvacetimilionové subsaharské země přistál nad ránem v Rotterdamu. Gbagbo od dubna, kdy byl svržen, pobýval na severu Pobřeží slonoviny. Je to první hlava státu, kterou bude Mezinárodní trestní tribunál (ICC) od svého založení v roce 2002 soudit. V Haagu už stanul sice bývalý prezident Libérie Charles Taylor, toho ale soudí zvláštní soud pro Sierru Leone.

Obžaloba Gbagba viní ze čtyř zločinů proti lidskosti - vraždy, znásilnění a dalších forem sexuálního násilí, pronásledování a dalších "nelidských činů", píše BBC. Gbagbo se jich měl údajně dopustit v období od 16. prosince 2010 do 12. dubna 2011, kdy byl zajat opozičními vojáky.

Minulý měsíc začal ICC vyšetřovat vraždění, znásilnění a další zločiny spáchané během čtyřměsíčního konfliktu, který vypukl poté, co Gbagbo po sporných prezidentských volbách odmítl uznat vítězství protikandidáta Alassane Ouattary a rozhodl se udržet se u moci silou.

Krev na rukou má i druhá strana, upozorňují aktivisté

Vrchní žalobce ICC Louis Moreno Ocampo navštívil Pobřeží slonoviny v polovině října. Prohlásil, že vyšetřování povolebních násilností bude nestranné a tribunál se prý zaměří především na šest lidí, kteří nesou za násilí největší odpovědnost. Podle BBC si krvavé střety vyžádaly až tři tisíce mrtvých.

Reakce

V Abidžanu zprávy o Gbagbově procesu přivítali. "Je to ozdravné pro naši zemi a představuje to jeden z klíčových prvků k obrácení smutné stránky dějin Pobřeží slonoviny," uvedl mluvčí vlády Bruno Koné. Opačný názor vyjádřil mluvčí exprezidenta Justin Koné Katina. "Po dnešku můžeme konstatovat vítězství korupce, čachrů a známostí na úkor státu," kontroval ze svého ghanského exilu.

ČTK

Státní žalobce Pobřeží slonoviny Simplice Kouadio v televizi informoval, že zatykač na Gbagba byl vydán minulý týden a někdejší prezident ho dostal do ruky v úterý. Bezprostředně poté byl Gbagbo vypraven do Nizozemska.

Organizace na ochranu lidských práv chystaný soud vítají, zároveň ale varují před "spravedlností vítězů". "Gbagbo a jeho lidé násilí rozpoutali, závažných zločinů se ale dopouštěly obě strany," upozornila Elise Kepplerová z Human Rights Watch.

Moreno-Ocampo slibuje, že někdejší vzpurný prezident rozhodně není poslední člověk, který se bude z násilí v africké zemi zpovídat. "Oběti z Pobřeží slonoviny se dočkají spravedlnosti za tyto obrovské zločiny. Gbagbo je jen prvním z mnoha," prohlásil žalobce ICC.

Hospodářská metropole Pobřeží slonoviny Abidžan

Hospodářská metropole Pobřeží slonoviny Abidžan


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video