Je to čaroděj! V Guatemale mučili a upálili léčitele, země je ve varu

  • 127
Guatemalskou veřejností v posledních dnech otřásla smrt známého mayského duchovního průvodce a znalce léčivých rostlin, kterého jeho sousedé o víkendu obvinili z čarodějnictví a po mnohahodinovém mučení ho zaživa upálili. Místní policie v souvislosti s vraždou zadržela čtyři podezřelé.

Pětapadesátiletý Domingo Choc Che působil jako duchovní průvodce a expert na tradiční bylinnou medicínu. V posledním roce se podílel se na vědeckém projektu pořádaném Londýnskou univerzitou. Podle listu The Guardian muže v sobotu večer odvlekla skupina útočníků z jeho domu ve vesnici Chimay.

Únosci léčitele obvinili z provedení čarodějnického obřadu na jejich rodinném hrobě a více než deset hodin ho brutálně bili a mučili. V neděli ráno pak zbídačeného muže zapálili. Policie zadržela v souvislosti s vraždou dva muže a dvě ženy, další tři podezřelí zůstávají zatím na svobodě.

Na internetu se ihned začalo šířit video z posledních okamžiků Cheova života. Na záběrech je vidět, jak muž v plamenech běží a křičí o pomoc. Krátce poté se zhroutí na zem. Ačkoli incidentu přihlížela řada lidí, nikdo mu nepomohl.

Jeho vražda vyvolala v Guatemale pobouření a připomněla občanskou válku, v rámci které domorodci v letech 1960 a 1996 čelili systematické krutosti. Během konfliktu zemřelo více než 200 tisíc lidí a 45 tisíc jich zmizelo. Většina z nich byli civilisté. OSN toto násilí proti domorodcům označila za genocidu.

Ztratili jsme knihovnu znalostí, shodují se vědci

„Jsme rozhořčení. Jak je možné, že se naši vlastní lidé mohli chovat tak ignorantně? Diskriminace a rasismus vůči Mayům trvá už dlouhou dobu. Nerespektují naši spiritualitu a náš pohled na svět,“ uvedl Jose Che z guatemalského sdružení duchovních průvodců Relebaal Saqe.

Koronavirus kosí brazilské domorodce, aktivisté mluví o genocidě

„Ztratili jsme knihovnu vědomostí. Che měl rozsáhlé znalosti o medicíně a péči o zemi,“ uvedla socioložka Mónica Bergerová z Guatemalské univerzity. 

Che byl jedním ze třiceti účastníků mezinárodního projektu zahájeného loni v květnu, jehož cílem bylo zdokumentovat tradiční léčivé rostliny v oblasti Petén.

„Je to zvěrstvo, obrovské porušení základních lidských práv a zanechává to  pocit bezmocnosti. Projekt musí pokračovat na jeho památku,“ uvedl biolog Michael Heinrich z Londýnské univerzity.

Policie zadržela několik podezřelých:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video