Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová se v den svých 17. narozenin...

Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová se v den svých 17. narozenin připojila ke klimatické stávce studentů u budovy parlamentu ve Stockholmu. (3. ledna 2020) | foto: Reuters

Gretě je sedmnáct, narozeniny slavila stávkou u švédského parlamentu

  • 225
Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová v pátek oslavila 17. narozeniny. Dodržela přitom tradici a ráno se připojila ke studentské stávce za klima Fridays for Future u budovy parlamentu ve Stockholmu. Školáci tentokrát nezameškávali výuku vzhledem k dosud trvajícím vánočním prázdninám.

„Školní stávka, týden 72,“ napsala Thunbergová na Twitter k fotce, na níž drží slogan „školní stávky za klima“. Ke švédskému parlamentu vyrazila ještě před rozedněním v kulichu a s šálou kolem krku.

V minulých dnech Thunbergovou dočasně zaměstnala britská rozhlasová stanice BBC Radio 4, kde se na tři hodiny stala hostující editorkou. 

Do programu během té doby zařadila například rozhovor s šéfem britské centrální banky Markem Carneym nebo přírodovědcem Davidem Attenboroughem. Kromě toho stanice odvysílala i rozhovor s mladou Švédkou a jejím otcem.

Ekologická aktivistka se v prosinci vrátila do Švédska z několikaměsíční cesty po světě. V polovině srpna Thunbergová vyplula na jachtě z Velké Británie do Spojených států amerických, kde se zúčastnila mimo jiné klimatického summitu OSN.

Aktivistku Gretu zvolil časopis Time za osobnost letošního roku

Následně se přeplavila přes Atlantik na katamaránu zpět do Evropy a v Madridu se zúčastnila klimatické konference. Po zastávce na demonstraci v severoitalském Turíně zamířila domů.

Při cestě přes Německo Thunbergová vyvolala rozruch, když se na Twitteru zmínila o přeplněných vlacích a přidala fotku, kde v jednom z nich sedí na podlaze. Německý dopravce Deutsche Bahn se ohradil, že Thunbergová cestovala první třídou a měla místenku.

Gretin otec Svante Thunberg poskytl rozhovor britské rozhlasové stanici BBC (prosinec 2019):


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video