Globální oteplování užírá arktický led

  • 9
Do konce století zmizí kvůli globálnímu oteplování většina arktického ledu. S odvoláním na nejnovější vědeckou studii to oznámila agentura Reuters. Výsledky tříletého mezinárodního vědeckého výzkumu ukazují, že se led v okolí severního polu za poslední čtvrtstoletí zmenšil o 7,4 procenta.

"Letní vrstva ledu by v Arktidě na konci 21. století mohla být zredukována o 80 procent," řekl norský vědec Ola Johannessen, hlavní autor zprávy, kterou financovala Evropská komise.

Barentsovo moře, které se rozprostírá severně od Norska a Ruska, by za necelých sto let mohlo být zcela bez ledu dokonce i v zimě, dodal vědec Nansenova výzkumného institutu (NERSC) z norského Bergenu.

Rusko a Norsko odhadují, že by se v moři mohly objevit nové oblasti, kde bude možné těžit ropu a zemní plyn.

Podle Johannessena by tání ledu mohlo umožnit i otevření severní mořské cesty mezi Atlantickým a Tichým oceánem, která by v porovnání s obvyklou trasou přes Suezský průplav lodím při cestě z Japonska do Evropy ušetřila přibližně deset dní plavby.

Podle vědce zpráva ukazuje, že současné ztenčování polární ledové čepice souvisí s emisemi některých plynů produkovaných lidmi, například oxidu uhličitého.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video