Zadržení amerického novináře osobně schválil sám Putin, tvrdí agentura

  • 1
Ruský prezident Vladimir Putin osobně schválil zadržení amerického novináře Evana Gershkoviche. Tvrdí to agentura Bloomberg s odvoláním na své zdroje. Jedenatřicetiletý novinář listu Wall Street Journal (WSJ) čelí obvinění ze špionáže, za což mu hrozí až 20 let odnětí svobody.

Je to první takový případ v rusko-amerických vztazích za téměř 40 let.

„To, že ruský prezident s tímto krokem souhlasil, odráží rostoucí vliv kremelských zastánců tvrdé linie, kteří prosazují prohloubení konfrontace s Washingtonem,“ uvedla agentura. S iniciativou podle Bloombergu přišli „jestřábi“ z řad nejvyšších činitelů ruských bezpečnostních složek.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se nechal slyšet, že zadržení novináře nebylo Putinovým rozhodnutím, ale šlo o „naprostou výsadu“ tajných služeb, které dělaly svou práci. Jak podotýká Bloomberg, tyto služby se zodpovídají přímo ruskému prezidentovi.

Chytli nám Serjožu, sebereme zpravodaje. Jak se americký reportér stal špionem

Americké ministerstvo zahraničí v pondělí uvedlo, že „Gershkovich je Ruskem zadržován neoprávněně“. Oficiální označení navýší politický profil případu a umožní americké vládě vyčlenit další zdroje na zajištění Gershkovichova propuštění.

Gershkovichovo zadržení na konci března oznámila ruská tajná služba FSB. Ta uvedla, že Američana zadržela v Jekatěrinburgu na Urale při pokusu získat tajné informace, a zahájila proti němu trestní stíhání. Novinář i WSJ obvinění ze špionáže odmítli jako zcela nepodložená.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video