Chorvatský generál Ante Gotovina. | foto: Reuters

Generál Gotovina odmítl u soudu všechna obvinění

  • 29
Chorvatský generál Ante Gotovina odmítl před tribunálem v Haagu všechny body obžaloby. Velitel operací ze srbsko-chorvatské války v roce 1995 je obviněn ze zločinů proti lidskosti, válečných zločinů a smrti 150 Srbů. Cítí se však nevinen.

Sedm bodů obžaloby se týká vraždění a pronásledování Srbů během srbsko-chorvatské války v roce 1995, kdy Gotovina velel operaci za znovudobytí chorvatské Krajiny obývané převážně Srby. 

Vojáci měli pod jeho velením zavraždit nejméně 150 Srbů během operace s názvem "Bouře".

Gotovina byl už v roce 2001 tribunálem obviněn ze zločinů proti lidskosti a z válečných zločinů.

To, že generál obvinění odmítne, sdělil novinářům už předem jeho advokát Luka Mišetič. Uvedl, že Gotovina bude "už při prvním slyšení deklarovat svou nevinu".

Gotovina se posledních několik let ukrýval před chorvatskou i mezinárodní spravedlností. Ve středu ho ale dopadla španělská policie. - více zde

Vzápětí byl dopraven vojenským speciálem do nizozemského Haagu, aby vypovídal před tribunálem. Španělské úřady s odvoláním na záznamy v padělaných pasech, které u Gotoviny zadržely, informovaly, že zřejmě pobýval i v České republice. - více zde
 
Generál byl pro Záhřeb velkou překážkou v zahájení přístupových rozhovorů s Evropskou unií. Brusel podmiňoval jednání plnou spoluprací chorvatských úřadů s tribunálem. Chorvatská vláda však tvrdila, že o místě generálova pobytu nic neví.

Zatčení generála Gotoviny ve Španělsku vyvolalo v Chorvatsku masové demonstrace na jeho podporu, protože řada lidí ho považuje za národního hrdinu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video