ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Třináctiletý našel 15 tisíc eur. S kamarády si užíval, luxus zatrhli až rodiče

  • 13
Třináctiletý chlapec našel na nádraží v bavorském Fürthu zapomenutý kufřík a v něm obálku se 14 900 eury (přibližně 395 tisíc korun). Místo toho, aby peníze odevzdal na policii, pochlubil se kamarádům a společně si šli užívat.

Událost se stala na začátku května a informoval o ní web Focus.de. Kufřík s plnou obálkou si na stanici zapomněl dvaašedesátiletý muž. Když si to uvědomil, spěchal zpátky. Kufřík našel, ale peníze v něm nebyly.

Obálku podle policie měl v tu chvíli už třináctiletý chlapec. Ten nastoupil do vlaku a o svém nálezu řekl svému kamarádovi, kterého v soupravě náhodou potkal. Oba mladíci si to ale nenechali jen pro sebe, a tak brzy o penězích věděla celá jejich parta ze školy. Místo, aby nález odevzdali policii, peníze si nechali a vyrazili za zábavou.

Podle webu si nakoupili šperky, batohy a také elektrickou koloběžku. Vyrazili také na bowling a na večeři.

Částku předali celou, ale rodiče dopláceli

Jejich počínání však neušlo pozornosti rodičů, kteří si všimli, že děti si žijí nad své poměry. Chlapci nakonec přiznali barvu, polovinu nalezených peněz už ovšem utratili.

Rodiče nakonec 17. května vzali děti na policii, kde se chlapci přiznali. Předali i celou částku, protože některé zakoupené zboží bylo možné vrátit. Část peněz ale rodiče museli doplatit ze svého, odhadem od tisíce do dvou tisíc eur.

Policie uvedla, že si teenagery ještě pozve k doplňujícímu vysvětlení. Podle zákona ale nejsou ještě trestně odpovědní.

Peníze si tak nakonec převzal jejich majitel.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video