Friztl podle rakouských médií věznil i svoji matku, která ho v dětství týrala.

Friztl podle rakouských médií věznil i svoji matku, která ho v dětství týrala. | foto: Reuters

Fritzl věznil i svou matku, píší rakouská média

  • 8
Josef Fritzl, který v rakouském Amstettenu dlouhá léta držel ve sklepení svou dceru a zplodil s ní sedm dětí, věznil nejen ji, ale mnohem dříve také vlastní matku. Uvedl to magazín News a deník Österreich. Obě média se odvolávají na psychiatrický posudek vypracovaný na Fritzla, který prý mají k dispozici.

O své matce Fritzl psychiatrům vypověděl, že jej "vychovala sama, ale lásky se od ní nikdy nedočkal". "Bila mě, kopala mě, až jsem padl na zem a krvácel. Cítil jsem se při tom strašně ponížený a slabý."

Fritzlova matka pracovala jako děvečka a na Josefa údajně neměla příliš času. "Pusu jsem od ní nikdy nedostal, i když jsem se hodně snažil, aby na mě byla hodná. To jediné, co se mnou dělala, bylo, že mě vodila do kostela," cituje deník Österreich z posudku.

Fritzl se matce pomstil
O mnoho let později se Fritzl rozhodl, že se jí za její výchovu "odvděčí". Zamkl ji v horním patře domu a okno jejího pokoje zazdil, aby neviděla denní světlo. V roce 1980 takto uvězněná žena zemřela, píše magazín News.

O své nyní 42leté dceři Elisabeth, kterou 24 let věznil v protiatomovém krytu svého domu a měl s ní sedm dětí, řekl, že zprvu o sexu s ní neuvažoval. "Myšlenka, abych s ní měl poměr, mě napadla až asi po čtyřech až pěti měsících (od jejího uvěznění).

"Tou dobou už jsem o ní vůbec neuvažoval jako o dceři, protože jsem v ní viděl spíš ženu, partnerku." Často se jí prý svěřoval se svými pocity, ona mu ale pokaždé odpovídala, že ji nechává trpět. "Vysvětloval jsem jí pokaždé, že že ji nemohu pustit na svobodu, protože tím bych ji ztratil."

Fritzl se označil za rozeného násilníka
Pasáže z posudku vypracovaného lineckou psychiatričkou Adelheid Kastnerovou pro potřeby soudu se objevily v rakouském tisku už dříve. Podle nich způsobil Fritzlovu "emocionální invaliditu" právě jeho mimořádně chladný vztah k matce v dětství a dospívání.

Fritzl psychiatrům řekl, že se považuje za "zrozeného ke znásilňování" a byl vždy přesvědčen, že v sobě má "zlou žílu". Podle posudku způsob, jakým Fritzl po uvěznění dcery ve sklepě žil, odrážel stav jeho duše: nahoře "počestný" dům a "počestný" život, zatímco ve sklepě se mohla vyžívat jeho "temná strana". Když v něm "nabylo vrchu zlo", měl kde ho ze sebe dostat. Celkově posudek hodnotí Fritzla jako chorého, ale trestně zodpovědného. - přečtěte si Fritzl se označil za rozeného násilníka a oběť vlastní matky

Fritzlovy oběti se stále léčí
Oběti nejtěžšího případu incestu v dějinách Rakouska se nyní dlouhodobě zotavují v psychiatrické léčebně nedaleko Amstettenu. Začátkem června se k nim připojila i devatenáctiletá Kerstin, kterou lékaři po zhruba dvou měsících probudili z umělého spánku. Právě vážné onemocnění Kerstin, která byla 19. dubna v bezvědomí dopravena do nemocnice, vedlo k odhalení celého případu.

Dosavadní vyšetřování odhalilo, že jedno z dětí zplozených ve sklepě krátce po porodu zemřelo a Fritzl jeho tělíčko spálil v kotli. Tři ze zbývajících šesti dětí vyrůstaly relativně normálně v bytě nad sklepením, kam je Fritzl přinesl jakoby "nalezené přede dveřmi" a vzal je formálně do pěstounské péče. Další tři ale nikdy nespatřily denní světlo a byly celou dobu s matkou vězněny v podzemí.

Soud s Fritzlem má začít buď v prosinci, nebo počátkem příštího roku. Úřady již oznámily, že celý proces se bude v zájmu ochrany obětí konat s vyloučením veřejnosti. Veřejné by mělo být jen vynesení rozsudku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video