Obžalovaný Husajn K. u soudu ve Freiburgu (2.3.2018)

Obžalovaný Husajn K. u soudu ve Freiburgu (2.3.2018) | foto: Profimedia.cz

Migrant, který v Německu znásilnil a zabil studentku, dostal doživotí

  • 367
Afghánec Husajn K. dostal za znásilnění a zavraždění 19leté studentky Marie L. v jihoněmeckém Freiburgu doživotní trest. Soud konstatoval mimořádnou tíži viny. Muže soudil jako dospělého, přestože on sám tvrdil, že mu v době činu bylo 17 let. Čin se stal v říjnu 2016, Afghánec do země přišel jako migrant o rok dříve.

Afghánský migrant, který podle německých úřadů přišel do země o rok dříve v listopadu, přepadl mladou ženu, která se v noci na kole sama vracela ze studentského večírku, a znásilnil ji.

Dívku v bezvědomí pak hodil do místní řeky Dreisam, kde ji utonulou následujícího rána našla běžkyně. Policie podezřelého dopadla zhruba sedm týdnů po činu. Na místě činu našla jeho DNA a měla také jeho videozáběry z tramvaje.

Muž po zadržení v prosinci 2016 tvrdil, že mu bylo v době činu 17 let.

Znalecké posudky ale dospěly k závěru, že mu bylo nejméně 21. Soudkyně Kathrin Schenková tak muže nesoudila jako mladistvého. Důvěryhodnosti muži nepřidalo ani to, když tvrdil, že jeho otec zemřel jako mučedník v Afghánistánu v boji proti Talibanu. Soudkyně později vytočila číslo na mobilním telefonu obžalovaného a zjistila, že jeho otec žije v Íránu.  

Jak píše Die Welt, odsouzený nebude moci podle rozsudku po 15 letech požádat o propuštění, může tak učinit až po odpykání 20 až 25 let trestu. Diváci v soudní síni rozsudku zatleskali.

Verdikt soudu je zatím nepravomocný, všechny strany se mohou do týdne odvolat.

Husajn K. přišel podle údajů německých úřadů do Německa bez dokladů v listopadu 2015. Úřady tehdy ale nevěděly, že ho řecký soud poslal na deset let do vězení za těžké ublížení na zdraví, když na ostrově Korfu hodil dvacetiletou ženu z útesu.

Soud ho za dobré chování již v roce 2015 propustil na podmínku. Když ji ale porušil a nehlásil se pravidelně úřadům, nevyhlásilo Řecko mezinárodní pátrání, a v Německu tak neměl o jeho předchozím pobytu za mřížemi v jiné členské zemi EU nikdo ani tušení. Sám Husajn K. tvrdil, že pochází z Afghánistánu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video