Francouzský policista ukazuje jeden z nábojů vypálených výtržníky.

Francouzský policista ukazuje jeden z nábojů vypálených výtržníky. | foto: Franck Prevel, Reuters

Francouzští výtržníci zranili desítky policistů a batole

  • 1644
Nepokoje ve Francii ani jedenáctou noc nepolevily. Zdravotníci odvezli do nemocnice třináctiměsíční dítě, které zasáhl kámen. Výtržníci zranili rovněž 34 policistů. Plameny zničily až 1400 automobilů. Stovky lidí skončily v policejních celách.

SPECIÁL:
Přistěhovalci rozpoutali násilí ve Francii
FOTOGRAFIE ZDE
INFOGRAFIKA:
Místa nepokojů ve Francii

Vandalové se v noci na pondělí střetli s policií v jižním pařížském předměstí Grigny. Asi 200 mladíků tam házelo na policisty kameny a další předměty. V ulicích zazněly i výstřely z brokovnic.

Ošetření vyhledalo 34 policistů, dva z nich utrpěli těžká zranění. Jednoho zasáhl výstřel do nohy, druhého do krku. Oba navštívil v nemocnici ministr vnitra Nicolas Sarkozy. Ostatní policisty většinou zasáhly kameny nebo zápalné lahve.

V neděli v podvečer výtržníci na jihozápadním pařížském předměstí Colombes zasáhli kamenem autobus a trefili do hlavy třináctiměsíční dítě. V policejní zprávě se neuvádí, jak vážně ho zranili.

Hořely kostely i školky
K půlnoci policie napočítala 528 shořelých automobilů, z toho 212 v pařížské oblasti. Cílem útoků se staly i dva kostely a řada školních zařízení: mateřská školka v Nantes, jesle v Saint-Maurice, jedna škola ve Štrasburku a dvě v Saint-Etienne.

Zcela zničena byla policejní stanice v Clermont Ferrandu, v Perpignanu výtržníci natlačili na úřadovnu policie hořící automobil. Na periferii Paříže zaútočili na sociální centrum, sklad léčiv a prodejnu motocyklů a zcela vypálili velké produkční studio.

Chirac žádá tvrdý zásah
Prezident Jacques Chirac se vyslovil pro razantní postup. V neděli večer svolal radu pro vnitřní bezpečnost.

"Přijali jsme určitá rozhodnutí k dalšímu posílení policejní a justiční práce, protože dnes je naprostou prioritou obnovení bezpečnosti a veřejného pořádku. Ti, kteří chtějí zasévat násilí a strach, budou zadrženi, souzeni a trestáni," řekl.

Nepokoje v chudých předměstích s převážně muslimskými přistěhovalci odsoudila i jedna z největších islámských organizací ve Francii. Unie francouzských islámských organizací (UOIF) na základě koránu vydala fatvu (klatbu) proti výtržníkům.

"Žádný muslim usilující o boží milost a odpuštění se nesmí účastnit akce, která útočí na soukromý nebo veřejný majetek nebo může představovat útok na něčí život. Podílet se na takových násilnostech je nezákonné," citovaly agentury z ediktu.

Násilí zažehla smrt dvou mladíků
Nepokoje vypukly v pařížských předměstích 27. října a později se rozšířily na jiná francouzská města. Dosud byla zatčena téměř tisícovka lidí. Desítky lidí byly zraněny, oheň poškodil nebo zcela zničil na 4300 aut a nespočet budov.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video