(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Francie: Rákoska proti dětem se zakáže. Trest za neuposlechnutí se neuloží

  • 106
Francouzští poslanci v pátek podpořili snahu zakázat rodičům fyzicky trestat své děti, čímž se připojili ke trendu nastolenému většinou zemí Evropské unie. Opatření je ale podle médií poměrně bezzubé, protože schválená novela zákona nepočítá s žádným postihem za porušení zákazu.

Právo fyzicky trestat své děti doposud Francouzům zajišťovalo opatření schválené za vlády Napoleona Bonaparta na začátku 19. století, připomněl deník Le Monde. Novela, která nyní putuje do Senátu, u něhož se žádný odpor nečeká, zaktualizuje občanský zákoník.

Fyzické tresty vyvolávají v dětech agresi a škodí jim

A to novou formulací o tom, že rodičovská autorita musí být vykonávána bez „fyzického, verbálního a psychologického násilí, jakož i tělesných trestů či ponižování“.

Tresty za bití dětí ale francouzským rodičům nehrozí a význam současné změny je údajně především „výchovný“. Vláda chce v rámci jejího schvalování vypracovat studii „rodičovského násilí“ a připravit opatření na vzdělávání rodičů.

Zákaz fyzických trestů navrhla francouzská státní tajemnice pro rovnost pohlaví Marlene Schiappaová, podle níž jsou rodiče na omylu, pokud považují nadávky, facky nebo „tahání dětí za uši“ za vhodné způsoby, jak si doma zjednat respekt. „Žádné násilí není výchovné,“ řekla deníku Le Parisien.

Na 85 procent Francouzů děti bije pravidelně

V lednovém průzkumu nevládní organizace Childhood Foundation uvedlo 85 procent dotázaných francouzských rodičů, že tělesné tresty pravidelně používají.

Facka není výchova, ale selhání. Odráží klima ve škole, shodli se experti

Ve světě bití dětí v domácnosti zakázalo již 54 zemí, včetně 22 členských zemí Evropské unie, uvádí francouzská vláda. Za to, že se k tomuto trendu do té doby nepřipojila, kritizovala Francii v roce 2015 Rada Evropy.

Aktuální opatření podpořila i francouzská první dáma Brigitte Macronová. Jako nepřijatelný zásah do soukromého života rodin jej naopak odsoudilo několik konzervativních a krajně pravicových poslanců.

Česko bití zatím nezakazuje

Mezi několik posledních členských zemí EU, které tělesné trestání dětí nezakázaly, patří i Česká republika. Pro takové opatření nemá česká veřejnost příliš velké pochopení, ukázal průzkum, který před měsícem provedla agentura Nielsen Admosphere pro Ligu otevřených mužů (LOM). Proti uzákonění zákazu fyzických trestů u dětí se podle výsledku této sondáže stavějí tři čtvrtiny Čechů a Češek nad 15 let.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video