OBRAZEM: Cesta v čase. Versailles zaplavili nadšenci v historických kostýmech

  • 7
Palác ve Versailles v pondělí obsadilo 630 hostů v kostýmech z 18. století. Fandové historie z celého světa nahlédli do jindy nepřístupných prostor a prožili si svůj královský sen. Vstupné na akci zakončenou plesem a ohňostrojem stálo od 150 do 510 eur (3 900 až 13 000 Kč).

Letošní téma festivalu Fêtes Galantes bylo “Marie Antoinette a móda,” odkazovalo tedy k ikonické, ale kontroverzní královně, kterou revolucionáři 16. října 1793 sťali gilotinou.

Hosté navštívili soukromé komnaty Marie Antoinetty i Ludvíka XIV. známého jako Král Slunce. Zavítali i do pokojů madam Pompadour, milenky krále Ludvíka XV. Prohlédli si též kapli, která je běžně vidět jen malým otvorem, uvedla agentura Reuters.

Na festivalu bylo poprvé více zahraničních hostů než Francouzů, sdělil ředitel paláce Laurent Brunner. „Od doby, co jsme začali pořádat tyto párty, sem jezdí milovníci kostýmů z Dálného východu, Ruska, Evropy, Spojených států i Austrálie,“ prohlásil.

„A mají možnost zde prožít noc svých snů, protože žádný palác není krásnější než Versailles. Otevřeme pro ně všechny pokoje, dokonce i Zrcadlový sál, kde si zatančí,“ dodal o sále, kde 28. června 1919 podepsali účastníci první světové války Versailleskou mírovou smlouvu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video