Jihoafrická sopranistka Pretty Yendeová (10. září 2019)

Jihoafrická sopranistka Pretty Yendeová (10. září 2019) | foto: Profimedia.cz

Jsem traumatizovaná. Africká zpěvačka nařkla francouzskou policii z rasismu

  • 347
Jihoafrická sopranistka Pretty Yendeová si postěžovala, že s ní francouzští policisté při příletu zacházeli jako se zločincem. Naznačila, že se tak stalo kvůli barvě její pleti. Policie stejně jako letiště Roissy-Charles de Gaulle ale s její verzí událostí rozhodně nesouhlasí. Zpěvačka podle nich neměla potřebné vízum.

Černoška Yendeová na Instagramu napsala, že s ní jednali jako se zločincem a že je po kontrole na letišti šokovaná.

„Pro lidi, jako jsem já, je policejní násilí skutečné. Svlékli mě a prohledali, jako bych byla zločinec, a umístili mne do cely. Jsem traumatizovaná,“ tvrdí Yendeová, přičemž o důvodu kontroly se nezmínila.

Podle policistů přicestovala v pondělí z Milána na jihoafrický pas, v němž neměla vízum. „Nebyl tam ani v jedné chvíli žádný incident,“ napsala s odvoláním na policejní zdroj agentura AFP. 

Tento zdroj také popřel, že se zpěvačka musela svléknout. Z místnosti, kde čekala na vyřízení svého případu, vyšla po hodině a půl s vízem, které jí povolovalo vstup na francouzské území, uvedl letištní zdroj. Podle něj šlo o běžné ověření faktů a barva zpěvaččiny kůže nehrála žádnou roli.

Yendeová se narodila v roce 1985 a pěveckou kariéru zahájila, když jí bylo 26 let. Zpívala na operních scénách ve Vídni, Berlíně, Los Angeles a dalších městech, teď přijela do Francie, aby účinkovala v opeře Náměsíčná Vincenza Belliniho.

Na sociálních sítích poděkovala svým fanouškům za podporu a ubezpečila je, že nebyla vystavena hrubému vyslýchání ani fyzickému mučení. Potřebovala se ale o svůj zážitek podělit ve jménu rodin, které něčím podobným procházejí pravidelně.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video