Notre-Dame dostal nový krov, loď s tunovým kolosem zastavila dopravu na Seině

  • 19
Pařížská katedrála Notre-Dame, kterou před čtyřmi lety poničil požár, má od úterý nový dubový krov. Konstrukci o váze několika tun do centra Francie přivezla loď tak velká, že kvůli ní na několik hodin museli přerušit ostatní lodní dopravu. Osazení krovu je významnou etapou v opravách svatostánku, jehož rekonstrukce původními středověkými metodami skončí příští rok.

Na obnovu dřevěné konstrukce střechy katedrály bylo pečlivě vybráno 1 200 dubů, které tesaři ručně kácí. Z dubových trámů je i v úterý instalovaný krov, který je složený ze tří trojúhelníkových částí o rozměrech 15 krát 12 metrů a hmotnosti sedmi tun.

Loď, která dopravila i další stavební materiál a trámy, měří 80 metrů. Z lodě na chrám krov vyzdvihl jeřáb.

„Používáme přepravní prostředky, které máme k dispozici. Tento způsob je perfektní, je ekologický, ale je to zároveň nejsnazší způsob, jak tři části krovu přivézt na ostrov Cité,“ uvedl generál Jean-Louis Georgelin, který na rekonstrukci dohlíží. „Krok za krokem postupujeme ke znovuotevření, klidnému a pokojnému,“ dodal.

Na převoz krovů se do centra Paříže přišli podívat turisté i místní. Byl tam i ministr dopravy Clément Beaune, uvedla agentura AFP.

OBRAZEM: Nahlédněte do katedrály Notre-Dame. Opravu stihneme, slíbil Macron

Světoznámou architektonickou a církevní památku v srdci Paříže zachvátily plameny 15. dubna 2019. Oheň se rozšířil v krovu a pohltil rozsáhlé části středověké budovy. Příčina požáru ještě nebyla zcela objasněna. Katastrofu mohla způsobit závada v elektroinstalaci či nedopalek cigarety.

Památku, chráněnou organizací UNESCO a proslavenou románem Victora Huga Zvoník u Matky Boží, před požárem navštěvovalo na 13 milionů lidí ročně.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video