Sanna Marinová, finská premiérka

Sanna Marinová, finská premiérka | foto: Profimedia.cz

Finská premiérka se opět uchýlila do karantény. Varovala ji aplikace

  • 9
Finská premiérka Sanna Marinová se uchýlila už podruhé do karantény, protože mobilní trasovací aplikace ukázala, že se možná ocitla v blízkosti osoby nakažené covidem-19. Aplikaci si ve Finsku stáhla téměř třetina všech obyvatel. 34letá politička se nyní podrobí testování, je však bez příznaků a cítí se dobře, oznámila ve čtvrtek finská vláda.

Finská vláda spustila aplikaci na dohledávání kontaktů 1. září a lidé ji masivně využívají, uvedla AFP, podle níž si ji už stáhlo na 1,8 milionu lidí. Finsko přitom má přibližně 5,5 milionu obyvatel.

Finsko má nejmladší premiérku na světě. Vyrůstala v „duhové“ rodině

Marinová je „bez příznaků a cítí se dobře“, uvedl kabinet ve svém komuniké. Šéfka finské vlády ve čtvrtek na dálku hovořila se svými evropskými protějšky i se členy svého kabinetu o možném uvolnění restrikcí ohledně cestování do Finska.

Severskou zemi pandemie způsobená koronavirem zasáhla poměrně mírně, ale v polovině srpna omezila cesty z většiny zemí EU. Finsko má v tomto ohledu jeden z nejrestriktivnějších přístupů z celé sedmadvacítky zemí.

Finsko přes své hranice vpouští v zásadě jen cestující ze zemí, v nichž bylo v posledních 14 dnech jen do deseti nakažených na 100 000 obyvatel. Helsinky však uvažují o tom, že by toto omezení zmírnily a přípustný počet nakažených by v souladu s ostatními evropskými státy zvýšily na 25 na 100 000 obyvatel.

Vláda čelí tlaku na zmírnění cestovních omezení, aby ulehčila firmám v Laponsku, regionu na severu země, který je v zimě závislý na cestovním ruchu.

Samotná Marinová už z domova pracovala například v dubnu, kdy se v jejím okolí objevil případ koronavirové nákazy. Finsko dosud podle americké Univerzity Johnse Hopkinse zaznamenalo 8 469 případů covidové infekce a 337 souvisejících úmrtí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video