Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rázem je tu dvakrát delší hranice s Ruskem. Finsko vstoupilo do NATO

  13:43aktualizováno  16:59
Finsko oficiálně vstoupilo do NATO. Necelý rok po podání přihlášky, k němuž se spolu se Švédskem rozhodlo kvůli ruské invazi na Ukrajinu, se stalo 31. členskou zemí Aliance. Prvním aktem Finska v NATO bylo předání finské ratifikace vstupu Švédska.

Ministr zahraničí Finska Pekka Haavisto dokončil přijímací proces předáním oficiálních dokumentů svému americkému protějšku Antony Blinkenovi v centrále NATO v Bruselu. „Po obdržení tohoto dokumentu o přistoupení můžeme nyní prohlásit, že Finsko je 31. členem Severoatlantické smlouvy,“ uvedl Blinken.

Finsko se tak stává členem NATO s nejdelší hranicí s Ruskem (1 340 kilometrů). Hranice Severoatlantické aliance s Ruskem se díky tomu zdvojnásobí.

„Protože jsme nyní členem NATO, máme velmi důležitý úkol. Úkolem je dát vám do úschovy naši ratifikaci švédského členství. Toto je náš první akt jako členského státu,“ řekl Haavisto Blinkenovi a generálnímu tajemníkovi NATO Jens Stoltenbergovi.

Před centrálou NATO v Bruselu už vlaje finská vlajka. (4. dubna 2023)

Světová média označují přijetí Finska za ránu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, který právě obavou z rozšiřování NATO ospravedlňoval ruskou invazi na Ukrajinu. „Dosáhl přesného opaku. Dnes Finsko, a brzy i Švédsko, se stane plnohodnotným členem Aliance,“ poznamenal Stoltenberg.

Nová éra začíná, říká finský prezident

„Finsko se dnes stalo členem obranné aliance NATO. Éra vojenské neangažovanosti v naší historii skončila. Nová éra začíná,“ uvedl v oficiálním prohlášení finský prezident Sauli Niinistö. Zdůraznil, že finské členství není namířeno proti nikomu a země vždy hledá v prvé řadě mírová řešení. Finsko vyzdvihuje jako „důvěryhodného partnera, který posiluje regionální stabilitu“.

Prezident zároveň dodává, že musí pokračovat úsilí o připojení i Švédska. „Finské členství není kompletní bez Švédska.“

Severská země se zařadila do transatlantického obranného bloku přesně v den 74. výročí jeho vzniku. Aliance se naposledy rozšiřovala před třemi lety, kdy do ní vstoupila Severní Makedonie. O vstup v současnosti usiluje také Švédsko, jehož žádost ratifikovalo 28 zemí, váhá však Turecko a Maďarsko.

Zbývají hodiny a NATO vyvěsí 31. vlajku. Finsko ohlásilo termín vstupu

Stoltenberg v pondělí prohlásil, že Helsinky se dočkaly nebývale rychlého přijetí a že je Stockholm bude následovat. Neodhadl však, kdy k tomu dojde. Švédští představitelé doufají v možnost, že se tak stane na červencovém summitu ve Vilniusu.

Formální dokončení finského přijetí v úterý zajistilo předání ratifikačních listin Tureckem v bruselské centrále NATO. Poté podepsal a odevzdal svůj souhlas se vstupem finský zástupce, načež se Finsko stalo plnoprávným členem Aliance.

Kritéria NATO

Kritéria NATO uvádí, že stát aspirující na členství by měl splňovat následující požadavky: funkční demokratický politický systém založený na tržní ekonomice, férové jednání s menšinami, závazek k mírovému řešení konfliktů, schopnost a ochotu vojensky přispět k operacím NATO a závazek, že vojenské struktury jsou pod dohledem těch civilních.

Pro bezpečnost Aliance bude podle jejího šéfa finské členství přínosem zejména díky tomu, že finská armáda je početná a moderně vybavená, navíc plánuje další nákupy vyspělé techniky včetně amerických bojových letounů F-35. Finsko je jednou z mála evropských zemí, která nesnižovala výdaje na obranu, řekl Stoltenberg.

Finsko už splňuje požadavek NATO vydávat dvě procenta HDP na obranu. Helsinky uváděly, že na rok 2023 by chtěly procentuální podíl zvýšit na 2,25 procenta.

Rusové řeší „osvobození bratrského Finska“, protože vstupuje do NATO

Členové finských ozbrojených sil se po vstupu stanou součástí vojenské velitelské struktury NATO, budou zastoupeni v aliančních orgánech a nasazováni na vojenských misích. Jejich přesné počty budou výsledkem dalšího vyjednávání. Je možné, že vznikne skupina profesionálních vojáků vysoké pohotovosti.

Finská armáda má už zkušenosti z těsné spolupráce se silami NATO díky programu společných vojenských cvičení, konzultací a spolupráce s nečleny Aliance, který nese název NATO Enhanced Opportunity Partners. Už se zapojila do několika misí NATO na Balkáně, v Afghánistánu či Iráku.

Finsko též podepsalo memorandum o podpoře hostitelského státu, které umožňuje spojeneckým silám využít logistickou podporu nečlenského státu ve chvíli, kdy jsou na jeho území nebo přes něj prochází během vojenského cvičení nebo během krize.

Severská síla. NATO získá členy se strategickou polohou a totální obranou

První alianční zasedání, do něhož se zapojí finský zástupce, bude bezprostředně po přijetí nového člena jednání šéfů diplomacií. Dvoudenní schůzka, na níž bude Česko reprezentovat ministr Jan Lipavský, bude věnována zejména dalším možnostem podpory Ukrajiny.

Podle Stoltenberga by rychlé dodávky těžkých zbraní mohly Kyjevu pomoci dobýt zpět některá okupovaná území. Ministři budou hovořit i o rostoucí bezpečnostní výzvě představované Čínou včetně její podpory Ruska a o související situaci v Indo-Pacifiku.

  • NATO vzniklo v roce 1949 jako obranný pakt, který měl skrze silnou americkou přítomnost v Evropě zastavit rozpínavost Sovětského svazu. U jeho zrodu stálo deset evropských zemí, USA a Kanada.
  • V roce 1952 přistoupily Řecko a Turecko, které je dodnes jedinou muslimskou zemí v Alianci.
  • V roce 1955 vstoupilo Západní Německo. SSSR a země východního bloku zareagovaly založením Varšavské smlouvy.
  • K dalšímu rozšíření došlo až o více než čtvrtstoletí později. V roce 1982 se členskou zemí stalo Španělsko, které krátce předtím završilo přechod k demokracii.
  • Po pádu Berlínské zdi a sjednocení Německa se stala členem i někdejší NDR. Moskva dodnes tvrdí, že USA jí v té době slíbily, že NATO se už nerozšíří „ani o píď na východ“. Takový formální slib však spojenci nikdy neučinili.
  • V roce 1999 vstoupily Česko, Polsko a Maďarsko. Stalo se tak osm let po rozpuštění Varšavské smlouvy.
  • V roce 2004 vstoupilo hned sedm zemí najednou: Slovensko, Slovinsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Rumunsko a Bulharsko.
  • V roce 2009 se Aliance rozšířila o Chorvatsko a Albánii. Stalo se tak deset let poté, co během války v Kosovu bombardovala území někdejší Jugoslávie.
  • V roce 2017 přistoupila Černá Hora.
  • V roce 2020 vstoupila Severní Makedonie. Její přijetí dlouho blokovalo Řecko, kvůli jehož postoji se dvoumilionová země musela přejmenovat.
  • Po ruské invazi na Ukrajinu v únoru 2022 záměr vstoupit do NATO oznámily Finsko a Švédsko. Obě země v bezpečnostní politice dlouho zastávaly princip neutrality.
  • Finsko se jednatřicátým členem stalo 4. dubna 2023. Hranice NATO s Ruskem se tak prodloužila o 1 300 kilometrů. Aliance začleněním finské armády získala největší dělostřeleckou kapacitu v západní Evropě.
  • Vstup Švédska dlouho mařil odmítavý postoj Turecka a Maďarska. Ankara požadovala, aby Stockholm neposkytoval azyl kurdským separatistům, Viktora Orbána dráždila kritika stavu demokracie v jeho zemi. Švédská vlajka nakonec před sídlem NATO v Bruselu zavlála 11. března 2024.
< >  
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...