VIDEO: Fialova návštěva očima Bílého domu je i s hudebním doprovodem

  • 3
Tisková služba Bílého domu zveřejnila video z návštěvy premiéra Petra Fialy. PR oddělení vybralo klíčové výroky pronesené oběma státníky a doprovodila je hudbou. Jak se vám líbí?

Americký prezident si pochvaloval především energetickou a obrannou spolupráci mezi USA a Českou republikou. Fiala vyzdvihl vůdčí schopnost Joea Bidena při podpoře Ukrajiny.

„Jako národ jsme se nejen sblížili a posílili, jak Spojené státy, tak Česká republika. Společně prohlubujeme naši obrannou spolupráci a zajišťujeme bezpečnost našich lidí. Společně posílíme naši energetickou bezpečnost a rozšíříme naši čistou energetiku,“ řekl americký prezident Biden.

Líbí se vám video Bílého domu?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 24. dubna 2024. Anketa je uzavřena.

Biden také ocenil českou iniciativu pro zajištění téměř milionu nábojů pro Ukrajinu. „Pane prezidente, oceňuji vaše vůdčí schopnosti při podpoře Ukrajiny. I my se snažíme pomoci a zastavit Putinovu agresi,“ uvedl Fiala.

Premiér Petr Fiala v pondělí jednal s americkým prezidentem Joem Bidenem v Oválné pracovně. (15. dubna 2024)

Biden ujistil, že Spojené státy jsou nyní připraveny odvést svůj díl práce. „Kongres musí schválit náš dvoustranný zákon o národní bezpečnosti. Musí to udělat hned. Protože jak si Česká republika pamatuje, Rusko se na Ukrajině nezastaví,“ dodal Biden.

„V roce 1968 jsem byl malý chlapec. Viděl jsem ruské tanky v ulicích mého města a nechci to vidět znovu,“ doplnil Fiala.

Johnson i Pelosiová. Fiala v Kongresu mluvil s vlivnými, uctil Havlův odkaz

Český premiér Fiala se také v USA sešel s českými krajany, například v dcerou Milady Horákové Janou Kánskou, které udělil medaili Karla Kramáře. Vystoupil také v Hudsonově institutu. Dále jednal v Kongresu se šéfem Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem a demokratkou Nancy Pelosiovou. V Kongresu Fiala také uctil památku Václava Havla u busty bývalého prezidenta.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video