ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Facebook se dohodl, v Austrálii opět povolí prohlížení zpravodajství

  • 17
Společnost Facebook v Austrálii opět uživatelům umožní sdílení a prohlížení zpravodajského obsahu na své sociální síti. Uvedla to australská vláda s tím, že se s firmou dohodla na úpravě sporného zákona. Podle něj měli provozovatelé internetových platforem platit australským zpravodajským společnostem za využívání jejich obsahu.

Přístup na facebookové stránky lokálních i světových zpravodajských serverů pro uživatele z Austrálie technologická společnost obnoví v příštích dnech, řekl australský ministr financí Josh Frydenberg. Vláda pak učiní několik úprav v zákoně, který měl jako první svého druhu na světě přimět internetové společnosti platit za zpravodajský obsah.

„Jsme spokojeni, že australská vláda souhlasila s přijetím několika změn a záruk, které se týkají našich největších obav,“ uvedl Facebook v příspěvku na svém oficiálním blogu.

“Ukázalo se, že jednostranný krok Facebooku byl pouze obyčejnou nátlakovou akcí a demonstrací síly. Akceptované dílčí změny v připravovaném znění australského zákona nic nemění na podstatě sporu. Společnost Facebook bude zákonem donucena se dohodnout s vydavateli na přiměřených licenčních platbách za komerční využívání jimi vytvářeného vydavatelského obsahu, který bude moci být i nadále sdílen uživateli na této sociální síti,” uvedl k aktuálnímu obratu v Austrálii Václav Mach, výkonný ředitel české profesní asociace Unie vydavatelů.

Facebook zpravodajský obsah v Austrálii zablokoval minulý týden a vysloužil si za to ostrou kritiku médií, politiků i organizací na ochranu lidských práv. Vláda se přitom dostala do sporu také s firmou Google, jež minulý měsíc hrozila, že v případě schválení nového zákona zablokuje v Austrálii svůj vyhledávač. Následně však začala s australskými mediálními podniky uzavírat licenční dohody o využívání jejich obsahu, a to v rámci své platformy News Showcase.

Spor mezi technologickými společnostmi a australskou vládou je bedlivě sledován po celém světě, podobné normy jako Canberra totiž zvažují také například Británie a Kanada.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video