Bhuttovou vítá v ulicích Karáčí asi 200 tisíc lidí

Bhuttovou vítá v ulicích Karáčí asi 200 tisíc lidí | foto: Reuters

Expremiérka Bhuttová se po letech vrátila do Pákistánu

  • 1
Pákistánská expremiérka Benazír Bhuttová se vrátila do země. V dobrovolném exilu strávila osm let. V Karáčí ji vítá dvě stě tisíc lidí. V čele lidové strany chce jít do lednových voleb a stát se předsedkyní civilní vlády. S dosavadním vojenským prezidentem Mušarafem má ale rozjednané dělení moci.

"Díky Bohu, jsem šťastná, že jsem ve své zemi. O tomto dni jsem snila," prohlásila politička po příletu. Do pákistánského Karáčí zamířila ze saúdskoarabské Dubaje. Doprovází ji stovka členů její lidové strany (PPP). Dvě dcery 54leté expremiérky naopak nepřiletěly.

V Karáčí lemuje šestikilometrovou cestu od letiště do centra zhruba dvě stě tisíc lidí. "Vydali jsme se sem před dvanácti dny. To ale není nic v porovnání s tím, co Benazír obětuje nám," vítá stále velmi populární političku jeden z účastníků Dana Ram.

Benazír Bhuttová chce být premiérkou už potřetí. Kvůli tomu bude třeba změnit ústavu.

Úřady zrazovaly Bhuttovou od velkého procesí, údajně kvůli bezpečnostním rizikům. Předsedkyně lidovců se ale zastrašit nedala: "Nevěřím, že by na mě skutečný muslim zaútočil, protože islám zapovídá útok na ženu."

Veřejnou hrozbu adresoval Bhuttové vůdce Talibanu Hadži Omar, který z kmenové oblasti Vazíristán na západě Pákistánu vzkázal: "Má dohodu s Amerikou. Na Benazír Bhuttovou budeme útočit stejně, jako jsme útočili na Mušarafa."

Dělení moci
Bhuttová strávila v dobrovolném exilu osm let. Ze země odešla po nařčeních z korupce a poté, co se vojenským pučem chopil moci Parvíz Mušaraf.

I v exilu ale zůstala v čele Pákistánské lidové strany, se kterou před pěti lety zvítězila ve volbách. V Národním shromáždění získala 62 křesel.

Ke sbližování expremiérky s generálem dochází v souvislosti s Mušarafovou snahou udržet se u moci.

Kolegium volitelů, složené z poslanců federálního a regionálních parlamentů, ho sice 6. října potvrdilo ve funkci na dalších pět let, volba ale vzbudila rozpaky.

Najde Bhuttová společnou řeč s Parvízem Mušarafem, generálem a prezidentem v jedné osobě?

Opozice volbu zcela bojkotovala a The Economist ji označil za nereprezentativní a připravenou. Pochybnosti má i pákistánský Nejvyšší soud, který generála zatím nepotvrdil ve funkci. O post hlavy státu se totiž ucházel jako vrchní armádní velitel a to může být protiústavní.

Dohodou s Bhuttovou by Mušaraf získal legitimitu, která mu nyní schází. Politička by se po lednových parlamentních volbách stala znovu premiérkou a on by setrval na prezidentském postu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video