Italský premiér Giuseppe Conte na summitu EU v Bruselu (28. června 2018)

Italský premiér Giuseppe Conte na summitu EU v Bruselu (28. června 2018) | foto: Reuters

Jsem profesor práva! A já svářeč! Na summitu všech summitů plály emoce

  • 177
Únavné, dlouhé a občas plné emocí bylo téměř desetihodinové noční jednání evropských lídrů během summitu o migraci. Problémy dělali hlavně Italové, kteří ještě ve čtvrtek chtěli summit sabotovat. A zdroje z jednání prozrazují, že nový italský premiér Giuseppe Conte kladl tvrdošíjný odpor.

K Itálii se před summitem upíraly oči celého kontinentu. Nová italská vláda uzavřela přístavy lodím neziskových organizací, které ve Středozemním moři zachraňují migranty a pak je vozí do Itálie. Řím také vyžaduje, aby se o migranty zachráněné na moři podělily všechny země Unie. 

Giuseppe Conte si proto ve čtvrtek večer dupnul, že dokud se summit nedohodne na migrační problematice a větší pomoci Itálii, tak bude blokovat schválení už domluvených závěrů. Jeho postoj podle zdrojů listu The Guardian v jednu chvíli vyvolal pozoruhodnou slovní přestřelku.

„Jsem profesor práva!“ protestoval Conte proti postupům v nejvyšších kruzích Unie. „No a já jsem byl hasič a tohle určitě není způsob jak vyjednávat,“ odvětil mu bulharský premiér Bojko Borisov. Švédský premiér Stefan Löfven dodal, že on býval svářečem a ani on nesouhlasí s italským způsobem jednání.

Litevská prezidentka  Dalia Grybauskaiteová v pátek ráno na Conteho adresu poznamenala, že noví evropští lídři se musí učit a pochopit, jak se vyjednává. „Když sedíme moc dlouho, tak se začnou napínat emoce a vztahy,“ okomentovala vyčerpávající jednání.

Na pracovní dobu ve vysoké diplomacii a improvizované sepisování dohody, která by Italům vyhovovala, si postěžoval i bulharský premiér. Bojko Borisov v žertu prohlásil, že evropští lídři by si měli založit odbory, aby nemuseli dělat přesčasy. 

Conteho se nakonec na ostře sledované unijní schůzce, která už předem dostala přezdívku „summit všech summitů“, podařilo uspokojit. Předseda Evropské rady Donald Tusk krátce po půl páté ráno oznámil, že politici po celonočním jednání dosáhli těžce vybojovaného kompromisu. 

Dohoda počítá s tím, že státy EU budou moci zřídit na svém území migrační hotspoty, v nichž se rychle určí, který migrant zachráněný na moři má nárok na azyl a kdo má být vrácen do vlasti. Z Itálie budou země migranty přebírat na dobrovolném principu (více zde: Vzniknou centra rychlé selekce migrantů, rozhodl klíčový summit EU).

Únavné a vyčerpávající jednání dokumentují i fotografie a videa na summitu pořízené. Kamery po třetí ráno zachytily viditelně zmoženého a zívajícího dánského premiéra Larse Lokkeho Rasmussena.

29.června 2018 v 12:15, příspěvek archivován: 29.června 2018 v 13:27

Shot of the day so far .... Danish PM when talks wrapped up https://t.co/r1s5k65vAT

Pobavení také vzbudil šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, který v pátek ráno při příjezdu na druhý den summitu poněkud nejistým krokem přistoupil k jednomu z policistů a přátelsky ho políbil na obě tváře. „To musí být nedostatkem spánku,“ poznamenal zpravodaj webu Politico.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video