Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

EU už nesmí váhat s rozšiřováním, řekl Fiala. Přetřásaly se zásluhy i migrace

  19:33
EU už nemůže dál přistupovat k otázce svého rozšiřování váhavým způsobem a musí pro země aspirující na členství vytyčit jasnější plán. Uvedl to český premiér Petr Fiala po skončení unijního summitu ve španělské Granadě. Na něm se lídři bloku shodli, že přijímání nových států je geostrategickou investicí. Země si ale musí vstup zasloužit, zejména reformním úsilím.
Chorvatský premiér Andrej Plenković, maďarský premiér Viktor Orbán, dánská...

Chorvatský premiér Andrej Plenković, maďarský premiér Viktor Orbán, dánská premiérka Mette Frederiksenová, český premiér Petr Fiala, řecký premiér Kyriakos Mitsotakis a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová během neformálního setkání ve španělské Granadě (6. října 2023) | foto: Reuters

Fiala v reakci na vyjádření maďarského premiéra Viktora Orbána uvedl, že mezi unijními lídry převládá postoj otevřený přístupovým rozhovorům s Ukrajinou. Orbán vyjádřil pochybnosti o unijní perspektivě Ruskem napadené země, která loni v červnu získala kandidátský status.

Podle českého premiéra je důležité s Ukrajinou zahájit přístupové rozhovory, přičemž v tomto duchu na summitu hovořila „naprostá většina vystupujících“.

Ukrajina je totálně zkorumpovaná, vstup do EU je falešný slib, míní Juncker

Rozšiřování EU bylo jedním z hlavních témat neformálního summitu, který byl zaměřený na dlouhodobé cíle sedmadvacítky. Ve společné deklaraci se objevila formulace, že přijímání nových států je „geostrategickou investicí do míru, bezpečnosti, stability a prosperity“ a že budoucnost kandidátských zemí „leží v EU“, vytyčení konkrétních plánů ale schůzka nepřinesla.

„Není možné pokračovat tímto váhavým způsobem,“ řekl na letišti v Granadě Fiala. „Musíme udělat konkrétní kroky a musíme dát jasnější plán zemím, které dlouhodobě usilují o vstup,“ uvedl. Upozornil přitom země západního Balkánu, z nichž některé mají kandidátský status přes deset let.

„Země si musejí vstup do EU zasloužit“

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová v pátek uvedla, že proces přistoupení zemí k EU musí být založený na zásluhách. Zdůraznila, že neexistují žádné zkratky, žádný automatický vstup do Unie.

„Aspirující členové musí zintenzivnit své reformní úsilí, zejména v oblasti právního státu,“ píše se v závěrečném prohlášení summitu. Souběžně s tím ale musí i Evropská unie provést „nezbytné reformy“.

Ukrajina se přiblížila EU, plní dvě ze sedmi podmínek pro přístupové rozhovory

Předseda Evropské rady Charles Michel letos v létě uvedl, že EU by měla být připravená přijmout nové členy do roku 2030. Na tomto datu se ale mnohé země neshodují. Navíc například Francie či Německo chtějí, aby ještě před rozšířením nebo během něj došlo k reformě EU. Severské země a Pobaltí prosazují opačný postup, tedy nejdříve připojení dalších zemí, teprve poté práce na reformě.

Například nizozemský premiér Mark Rutte vyzval k „zodpovědnému“ přístupu k rozšiřování. „Různé země chtějí vstoupit do EU a je důležité, abychom jim dali skutečnou vyhlídku na členství. Musíme to ale udělat zodpovědně,“ napsal Rutte na sociální síti X.

Znamená to podle něj držet se podmínek založených na trvalých reformách, zejména v oblasti právního státu. „Musíme také uvažovat o dopadech rozšíření. Je tedy užitečné diskutovat o tom, jak by mohla EU dále efektivně fungovat, když se připojí nové členské státy,“ dodal.

Země Balkánu čekají už dvacet let

Důležitost rozšíření EU zdůraznil v Granadě například litevský prezident Gitanas Nauseda. „Rozšíření EU je příležitost ke sjednocení kontinentu. Nemělo by se stát rukojmím institucionálních problémů. Vzhledem ke geopolitickému významu rozšiřovacího procesu EU musíme nejdříve přijmout rozhodnutí o rozšíření EU a teprve potom hovořit o institucionálních reformách,“ uvedl.

Ukrajina, Moldavsko a další země musí podle něj pokročit v provádění reforem, což by se mělo projevit i na doporučeních Evropské komise. „Musíme tento pokrok řádně vyhodnotit a přijmout rozhodnutí o zahájení jednání koncem tohoto roku,“ dodal litevský prezident.

Orbán se setkal se Zelenským. Nemůžou do EU, neznáme ani jejich hranice, řekl

EU si letos připomněla 20 let od zahájení přístupového procesu pro státy západního Balkánu. Integrace tohoto nestabilitou poznamenaného regionu však postupuje velice pomalu, členem bloku se stalo zatím pouze Chorvatsko.

Cesta zbylých šesti západobalkánských zemí – Albánie, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Kosova, Severní Makedonie a Srbska – do EU se zadrhává na neschopnosti vlád provést klíčové reformy i nejednotném přístupu členských zemí k začlenění tohoto regionu.

Polsko nepodpořilo prohlášení o migraci

Polsko při summitu v Granadě odmítlo prohlášení týkající se migrace. Závěrečnou deklaraci schválily všechny státy, ovšem otázka migrace je obsažena pouze ve zvláštním prohlášení šéfa Evropské rady Michela.

„Jsem premiérem Polské republiky. Jsem odpovědný za bezpečnost Polska a jeho občanů. Proto jako odpovědný politik odmítám celý odstavec závěrů summitu, který se týká migrace,“ napsal Mateusz Morawiecki na síti X.

„Migrace je evropskou výzvou, která vyžaduje evropskou reakci. Protiprávní migraci je třeba okamžitě rozhodným způsobem řešit. Nedovolíme, aby pašeráci rozhodovali o tom, kdo vstoupí do EU,“ uvádí se v prohlášení předsedy Evropské rady, které se týká migrace.

Rozšiřme EU podle potřeby více o Balkán, Ukrajinu i Gruzii, řekl Pavel

Hovoří se v něm také o komplexním přístupu k migraci, o partnerství se zeměmi původu a tranzitu, o účinnější ochraně vnějších hranic EU či o rozhodném boji proti organizovanému zločinu a obchodování s lidmi.

Michel na závěr summitu uvítal středeční shodu velvyslanců zemí EU na poslední části dlouhou dobu vznikajícího migračního balíčku. Jak dodal, jde o dobrý signál, je ale potřeba pokračovat v práci. „Musíme více spolupracovat, bojovat se zločineckými skupinami, být v kontaktu se zeměmi původu a zlepšit návraty domů těch, kterým nebylo dovoleno v EU zůstat,“ dodal.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Čínská armáda se vrátila k Tchaj-wanu. Dvanáct letadel přeletělo dělící linii

27. dubna 2024  11:11

Tchaj-wan v sobotu zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...