Sonda stráví na oběžné dráze Venuše téměř 17 měsíců. Ilustrační foto.

Sonda stráví na oběžné dráze Venuše téměř 17 měsíců. Ilustrační foto. | foto: Evropská vesmírná agentura ESA

Evropská družice odletí k Venuši 9. listopadu

  • 1
Pracovníci ruského kosmického střediska stanovili termín nového pokusu o vypuštění evropské vesmírné sondy Venus Express. Start družice, která by měla od jara více než rok obíhat kolem Venuše, byl naplánován na 9. listopadu. Už jednou byl odložen kvůli technickým problémům.

Původně měla družice opustit Zemi už 26. října. - více zde

Nový termín startu ruští odborníci naplánovali na 9. listopadu. "Venus Express odstartuje 9. listopadu v 04:33 SEČ z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu," uvádí prohlášení ruské vesmírné agentury Roskosmos.

Více než jednotunovou sondu Evropské kosmické agentury (ESA) vynese do kosmu ruská nosná raketa Sojuz.

Venus Express by měla kolem oběžné dráhy Venuše kroužit "pouhé" dva tamní dny. Vzhledem k pomalé rotaci planety kolem vlastní osy se ale jeden den na Venuši rovná 243 pozemským dnům.

Nepříznivé klimatické podmínky na planetě zatím vědcům neumožňují průzkum jejího povrchu. Představy o tom, jak to na Venuši vypadá, tak zatím ztvárnili pouze na počítači.

Venuše je do značné míry podobná Zemi, ale zejména některé tamní atmosférické jevy jsou dosud zahaleny tajemstvím. Výzkumy mají například přinést poznatky týkající se podstaty skleníkového efektu.

Atmosféra Venuše sestává z 96 procent z oxidu uhličitého a její teplota pod hustými mraky tvořenými výpary kyseliny sírové dosahuje 450 stupňů Celsia. Odborníci předpokládají, že je planeta vulkanicky velmi aktivní. I to by měla sonda zjistit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video