Mars je jedním z nejzajímavějších cílů evropské kosmonautiky.

Mars je jedním z nejzajímavějších cílů evropské kosmonautiky. | foto: Profimedia.cz

Evropa chce do roku 2011 stanout na Marsu

  • 17
Evropská vesmírná agentura chce do roku 2011 vyslat sondu na povrch Marsu. Cílem mise má být pátrání po stopách života na Rudé planetě. Usnesla se na tom v úterý v Berlíně na závěr zasedání Rada ESA, která rovněž schválila rozpočet agentury na příští roky.

PŘÍLOHA
Mars: rudá planeta
články * grafiky
fotografie * odkazy

Zástupci vlád na schůzce souhlasili s navýšením prostředků na vědecký výzkum ESA. Současný rozpočet na výzkum ve výši 400 milionů eur se má v následujících pěti letech navyšovat vždy o 2,5 procenta ročně.

Celkový rozpočet ESA na následující tři roky obnáší 8,1 miliardy eur, což by údajně mělo zajistit konkurenceschopnost evropského vesmírného programu s kosmickými programy ostatních velmocí v dobývání vesmíru.

"Vidíte, že tu byla politická vůle a přání pohnout se skutečně dopředu, protože vesmír se stal strategickým prostorem," prohlásil předseda Rady ESA Laurens Jan Brinkhorst.

Zemi bude hlídat satelit
Ministři odpovědní za vědu a výzkum rovněž dali zelenou pro vybudování satelitního systému pro pozorování Země (GMES). Ten má do konce roku 2008 zajistit lepší předpovídání i zvládání následků bouří, požárů, záplav, zemětřesení či průmyslových katastrof.

Na schůzce bylo přijato šest rezolucí. V nich se mimo jiné objevilo přání posílit spolupráci mezi ESA a Evropskou unií a požadavek, aby jednotlivé evropské země pro své aktivity v kosmu využívaly výlučně evropských raket a odpalovacích zařízení.

Na berlínském zasedání Rady ESA se sešli zástupci 17 členských zemí organizace a Kanady. Česká republika má v agentuře pouze status pozorovatele.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video