V pondělí se pokusilo překonat zábrany na bělorusko-polské hranici dosud...

V pondělí se pokusilo překonat zábrany na bělorusko-polské hranici dosud největší množství migrantů. (8. listopadu 2021) | foto: ČTK

Europol rozbil síť převaděčů migrantů z Běloruska, zadržel jedenáct lidí

  • 5
Celkem jedenáct lidí zatkl Europol při operaci zaměřené na pašování migrantů přes Bělorusko do Evropské unie. Gang tvořili občané Sýrie a Turecka, kteří irácké migranty převáželi z Bagdádu do unie. S pomocí převaděčů využívá v současnosti trasy přes Bělorusko stále více zájemců o azyl z Íráku.

„V koordinaci s Europolem a v součinnosti s represivními složkami z Estonska, Německa, Litvy, Polska a Spojeného království jsme provedli přeshraniční operaci, která vedla k rozbití organizované zločinecké sítě pašující migranty z Běloruska do EU,“ oznámila policejní unijní organizace Europol.

Při středečním zátahu na základě zatykače vydaného Německem Europol zatkl deset lidí v Polsku a jednoho důležitého člena sítě v Británii. Gang tvořili občané Sýrie a Turecka, kteří irácké migranty převáželi z Bagdádu do EU, uvedla organizace sídlící v Haagu. Při prohlídkách zejména v Polsku policisté rovněž zajistili elektronická zařízení, doklady o převodech peněz a hotovost.

„Migranti platili 10 000 až 13 000 eur (zhruba 274 až 320 tisíc korun) za přepravu ze země svého původu přes Bělorusko do Německa, což zločinecké síti vyneslo odhadem nejméně sedm milionů eur (173 milionů Kč),“ uvedl Europol.

Síť využívala Turecko jako tranzitní zemi a logistický uzel a pro dokončení posledního úseku cesty najímala hlavně ukrajinské řidiče. Skupina často převážela migranty v podmínkách ohrožujících život, například v přeplněných vozidlech.

V roce 2021 hlásily policejní orgány v Litvě, Polsku a Lotyšsku Europolu zvýšený nápor migrantů ilegálně překračujících hranice s Běloruskem. Už v lednu tohoto roku se na stejnou síť pašeráků lidí zaměřila operace, při níž polské úřady zatkly 20 podezřelých a zabavily v přepočtu 500 000 eur v hotovosti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video