Věznice CIA by mohly stát členské země hlasovací právo, tvrdí Frattini. Ilustrační foto.

Věznice CIA by mohly stát členské země hlasovací právo, tvrdí Frattini. Ilustrační foto. | foto: Martin Stolař, MF DNES

Eurokomisař varoval před spoluprací se CIA

  • 137
Evropská komise varovala členské země Unie před spoluprací se CIA. Reagovala tak na zvěsti o existenci tajných amerických věznic v Evropě. Podle eurokomisaře Franca Frattiniho by země mohly v nejhorším případě přijít o hlasovací práva, píše server Yahoo!.

"Byl bych nucen navrhnout Radě EU vážné důsledky, včetně pozastavení hlasovacího práva v radě," prohlásil podle Yahoo! eurokomisař Frattini v Berlíně.

Italský komisař přitom existenci tajných věznic před třemi týdny zpochybnil. - více zde

Evropská unie v minulých dnech požádala o odpověď i americkou administrativu. Washington ale Bruselu vzkázal, že na prošetření celé záležitosti potřebuje více času.

Narušené transatlantické vztahy by měla příští týden vylepšit ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Mluvčí Bílého domu Unii vzkázal, že by neměla zapomínat na společný boj proti terorismu.

"Uděláme vše pro to, abychom na tyto otázky odpověděli tak úplně a přímočaře, jak to jen jde," doplnil ho mluvčí ministerstva zahraničí Sean McCormack.

Skandál vypukl počátkem listopadu, kdy list Washington Post upozornil na existenci tajných věznic CIA ve střední a východní Evropě. Americká Ústřední zpravodajská služba tam měla údajně věznit prominentní zajatce z Al-Kajdy. - více zde

Organizace Human Rights Watch později přispěchala s tvrzením, že zařízení fungují v Polsku, Rumunsku a Bulharsku. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video