(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

EU reformuje Schengenský informační systém, pomůže vracet migranty

  • 34
Europoslanci dnes posunuli vpřed reformu unijní bezpečnostní databáze Schengenský informační systém (SIS). Navrhované změny by rozšířily databázi o nové údaje, zpřístupnily informace dalším institucím a také uložily státům povinnost sdílet případy neudělení povolení k pobytu přistěhovalcům.

Posledně jmenované opatření má vyřešit nepřehlednou situaci při vracení migrantů do zemí původu.

Plénum Evropského parlamentu ve středu výraznou většinou schválilo balíček tří nových směrnic pro SIS. Plánované změny se týkají zejména boje proti terorismu a monitorování nelegálních přistěhovalců.

SIS bývá označován za klíčový článek výměny informací mezi zeměmi Evropské unie. Úřady 26 členských států a čtyř dalších evropských zemí do něj zadávají informace o hledaných osobách či ukradených předmětech, které jsou následně přístupné bezpečnostním složkám kteréhokoli státu v systému. 

Podle Evropské komise loni orgány jednotlivých států využily SIS při více než pěti miliardách příležitostí. Díky reformám by k databázi nově měly přístup také další instituce, včetně evropské policejní organizace Europol a pohraniční agentury Frontex. 

Reforma úspěšného unijního projektu by členským státům stanovila povinnost neprodleně informovat zbytek EU o detailech teroristických útoků a o případech, kde hrozí nebezpečí dětem. 

Migranti bez nároku na azyl se už neschovají

Státy by také musely oznamovat rozhodnutí neudělit povolení k pobytu přistěhovalcům z třetích zemí. Tím podle autorů návrhu pomůže SIS řešit v současnosti nepřehledné navracení migrantů, kterým azyl nebyl udělen, do zemí jejich původu.

Záznamy o všech, kteří nemají nárok na azyl v EU, budou automaticky dostupné jak policii, tak celníkům ve všech členských státech. Ilegální migranti se tak nebudou moci před povinným návratem domů v EU schovávat. To považuji za zásadní úspěch unijní spolupráce,“ uvedl v tiskové zprávě český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který je členem europarlamentního výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní záležitosti pověřeného vypracováním zprávy EP.

Změny v rámci projednávané reformy by se podle Komise mohly začít zavádět v průběhu roku 2019. Zástupci EP už absolvovali několikaměsíční rozhovory s vyjednavači Evropské rady a v červnu obě strany dosáhly předběžné dohody ohledně základních bodů reformy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video