Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

EU podpořila Čechy a pohrozila Kanadě zavedením víz pro diplomaty

  • 92
Ministři vnitra členských zemí Evropské unie řešili v Bruselu zavedení kanadských víz pro Čechy. Chtějí po Kanadě, aby zrušila víza pro Čechy do konce roku. Jinak prý Evropská komise navrhne zavést víza pro kanadské diplomaty, kteří do EU přicestují.

O opatření, na němž se ministři vnitra jednotlivých zemí Evropské unie dohodli, informovala na tiskové konferenci náměstkyně českého ministra Lenka Ptáčková Melicharová, která na jednání zastupuje Českou republiku.

"Pokud Kanada nezruší do konce roku víza pro české občany, pak Evropská komise navrhne určitá protiopatření. Mohlo by se jednat například o zavedení víz pro kanadské diplomaty cestující do Evropské unie," uvedla.

Informaci potvrdil i mluvčí české mise v Bruselu Jan Slíva. "U jednání jsem nebyl, ale podle mých zdrojů panovala při debatě velká solidarita zástupců ostatních států Evropské unie s Českou republikou," vzkázal.

Pokud Kanada podle něj neuvede situaci do konce roku do původního stavu, navrhne EU opatření, mezi kterými by kromě víz pro diplomaty z Kanady mohla být i opatření v hospodářské oblasti. O jaké konkrétní změny by se jednalo ale neuvedl.

Bruselské jednání se dnes věnovalo takřka výhradně problémům migrace a azylové politiky. Zástupci Prahy měli v rámci těchto debat během oběda partnery v EU informovat o aktuální situaci ve sporu s Kanadou.

Ta v červenci jednostranně zavedla pro Čechy v červenci víza, přičemž to zdůvodnila velkým počtem českých žadatelů o azyl. - přečtěte si Obnovení víz přivedlo do úzkých i Čechy, kteří už jsou v Kanadě

Americký Senát zase před několika dny schválil návrh, aby lidé mířící do USA z EU v rámci bezvízového styku platili za elektronické povolení k vstupu deset dolarů (kolem 170 korun), zatímco dosud to bylo zadarmo.

Schvalovací proces v USA ještě neskončil, ale v EU už tento úmysl vyvolal řadu nesouhlasných reakcí.

Kanada zavedla víza pro občany ČR - všchny články

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video