Etiopský premiér Menes Zenawi | foto: Profimedia.cz

Kam se poděl etiopský premiér? Už sedm týdnů ho nikdo neviděl

  • 27
Více než dvacet let železnou rukou vládne Etiopii, nyní se ale Meles Zenawi dočista vypařil. Je vážně nemocný? Léčí se na evropských klinikách? Nebo je dokonce už po smrti? Obyvatelé Etiopie mohou o osudu svého premiéra jen spekulovat.

Sedmapadesátiletý politik se naposledy objevil na summitu G20 v Mexiku, který se konal v polovině června. Od té doby se na veřejnosti neukázal, vynechal dokonce i summit Africké unie, který se konal v hlavním městě Etiopie Addis Abebě.

Meles Zenawi

Meles Zenawi se chopil moci v roce 1991 po pádu Sověty podporovaného prezidenta Mengistu Haile Mariama. Etiopie za jeho vlády vykazuje trvalý růst HDP a spolupracuje s USA v boji proti islámským radikálům v Somálsku či Súdánu. Zenawi je ale pro mnoho lidí diktátor, který dusí demokracii a užívá drakonické metody k umlčení svých protivníků.

"Ministerský předseda je na dovolené a zotavuje se z nemoci. O jeho zdravotním stavu se často ošklivě spekuluje," snažil se odbýt dotazy novinářů listu The Guardian nejmenovaný zdroj z vládních kruhů. Podle jiných zpráv to ale s premiérovým zdravím vypadá bledě.

Egyptská tisková agentura informovala, že Zenawi podstoupil operaci v Německu, jiná média zmínila belgickou nemocnici Saint-Luc. Nervozita roste i v kruzích Tigrajské lidově osvobozenecké fronty (TPLF), která ovládá etiopskou politickou scénu.

"Co se děje s Melesem? To je naprostá záhada a netuší to ani jeho vlastní ministři," řekl britským novinářům jeden z etiopských exulantů. Podle některých analytiků se Meles už nikdy otěží moci nechopí a nejvyšší kádry TPLF už horečně vybírají jeho nástupce.

Tajnůstkaření demokracii nesvědčí

Jeden z nejvyšších představitelů TPLF Sibhat Nega dokonce prohlásil, že současný režim vydrží, i když "někteří jedinci zemřou nebo opustí vládu." Toto podivné mlčení není překvapivé. Novodobá historie Afriky zná nejeden případ, kdy se obyvatelé o smrti svého vůdce dozvěděli se značným zpožděním.

Například bývalý nigerijský prezident Umaru Yar'Adua se na veřejnosti neobjevil plných šest měsíců. Až do své smrti v květnu 2010 pendloval mezi Abudžou a klinikami v Saúdské Arábii a dal o sobě vědět jen v jediném telefonickém interview pro BBC.

Nejasnosti provázely také úmrtí prezidenta Malawi Bingu wa Muthariky. Vládě trvalo dlouhých 24 hodin, než potvrdila zprávy o jeho smrti a země na jihu Afriky se během této kritické doby ocitla na pokraji chaosu. Odborníci upozorňují, že tajnůstkaření okolo zdravotního stavu politiků může křehké demokracie na černém kontinentu snadno destabilizovat. V Etiopii navíc vládne tuhá cenzura, která jakékoli zprávy o premiérově osudu přísně kontroluje.

Addis Abeba, Etiopie

Addis Abeba, Etiopie


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video