Klid zbraní vyhlášen byl vyhlášen již v roce 2010

Klid zbraní vyhlášen byl vyhlášen již v roce 2010 | foto: AP

Baskická ETA zapečetila a schovala zbraně. Bojovat chce jen politicky

  • 4
Baskická separatistická organizace ETA oznámila, že rozpouští všechny logistické a operační struktury spojené s ozbrojeným bojem. Jedná se o další krok v její nové etapě, kdy nechce bojovat ozbrojeně za nezávislost Baskicka na Španělsku.

Baskický stát a svoboda (Euskadi Ta Askatasuna- ETA) v prohlášení datovaném 15. července a zveřejněném v neděli v baskickém deníku Gara oznámil další kroky spojené s transformací separatistické organizace. Chce posílit politickou strukturu, která má zlepšit mírové jednání o nezávislosti Baskicka na Španělsku.

ETA letos v březnu poprvé ujistila, že končí s ozbrojeným bojem a chce zahájit novou etapu své činnosti. Svůj arzenál zbraní a výbušnin prý zapečeťuje a ukládá mimo dosah operačního použití.

„O realizaci jakéhokoliv politického projektu, včetně nezávislosti, rozhodnou výhradně baskičtí občané,“ stojí v novém prohlášení separatistické organizace. 

ETA byla založena 31. července 1959 a za dobu ozbrojeného boje za samostatný stát Basků od roku 1968 připravila o život více než osm set lidí, převážně španělských policistů a politiků. Samostatný baskický stát se dle ní má skládat z několika španělských a francouzských provincií. Baskicko má ve Španělsku dnes určitou autonomii - má vlastní parlament, policii a vybírá své vlastní daně.

Nejen Madrid a Paříž, ale i Evropská unie a Spojené státy ji považují za teroristickou organizaci. I když baskičtí separatisté v roce 2011 ohlásili trvalé příměří, vláda v Madridu se k přerušení jejich činnosti staví s nedůvěrou a požaduje úplné odzbrojení a rozpuštění. 

Příměří totiž ETA ohlásila poprvé v roce 1998, dodržela ho jen o něco déle než jeden rok. Znovu klid zbraní vyhlásila v roce 2006,  také jej nedodržela. Poslední její ozbrojený útok se odehrál v roce 2009 na Mallorce, při němž byli zabiti dva policisté, všímá si i24news.

V lednu letošního roku vydalo sedm desítek členů separatistické organizace prohlášení, v němž lituje svých násilných činů (více o něm zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video