ETA zaútočila již 21. září.

ETA zaútočila již 21. září. | foto: Reuters

ETA odpálila ve Španělsku nálož, výbuch nikoho nezranil

  • 4
Nastražená trhavina vybouchla dnes v 1:15 před soudní budovou v baskickém městě Tolosa na severu Španělska. K útoku se údajně přihlásila separatistická organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA). Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na španělskou televizní stanici TVE.

Podle TVE prý neznámý člověk v 0:47 na nálož upozornil. Zároveň prohlásil, že akci má na svědomí baskická separatistická organizace ETA. Policie na místě nalezla batoh, proto okamžitě uzavřela okolí. Následný výbuch způsobil jen materiální škody.

Dnešní výbuch je již čtvrtý v pořadí. Poslední byla silná nálož ukrytá v odstaveném autě. Ta vybuchla podle úřadů u vojenské školy v provincii Kantábrie nedaleko Baskicka na severu země. Jednoho vojáka zabila, jednoho zranila. - čtěte Ve Španělsku opět zaútočila ETA, nálož zabila jednoho vojáka

Den předtím si podobný atentát vyžádal deset zraněných. Zakázaná ETA bojuje za samostatné Baskicko násilnými metodami už 40 let. Za tu dobu připravila o život přes 840 lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video