Zástupkyně estonské policie představuje vánoční pohlednice, které budou...

Zástupkyně estonské policie představuje vánoční pohlednice, které budou rozeslány jako varování nejhorším řidičům (22. prosince 2017) | foto: Reuters

Estonská policie rozesílá nejhorším řidičům vánoční přání jako výstrahu

  • 41
Policie v Estonsku rozeslala sedm set vánočních pohlednic nejhorším řidičům v této pobaltské zemi. Doufá, že snímky havarovaných aut a statistické údaje o silničních nehodách přimějí opakovaně přistižené porušovatele pravidel ke změně chování za volantem. „Černá“ pohlednice od policie se podle estonských médií chápe jako výstraha.

Adresáty se totiž stali řidiči, které strážci zákona během roku přinejmenším pětkrát přistihli při nedodržování pravidel, nejčastěji v podobě překročení povolené rychlosti či řízení pod vlivem alkoholu, poznamenala agentura Reuters.

Žebříček nejhorších řidičů podle serveru Err.ee vede jednadvacetiletý mladík s jednadvaceti prohřešky na kontě, ale mezi „nejlepších dvacet“ se dostali i dva taxikáři s cyklistickými rikšami.

„Letos při silničních nehodách přišlo o život více než čtyřicet lidí,“ praví text na pohlednici, která neobsahuje žádné obvyklé vánoční blahopřání. Místo toho vyčítá, že vinou řidičů ignorujících dopravní pravidla utrpělo zranění přes třináct set lidí, a vyzývá adresáta, aby udělal vše pro to, aby se silnice staly bezpečnějšími. „Věřte nám, vaši příbuzní a přátelé si přejí totéž,“ dodává text.

Akce s „černými“ vánočními pohledy podnikají policisté v Estonsku od roku 2011 jako jedno z opatření, které má pomoci snížit počet smrtelných nehod v zemi s 1,3 milionu obyvatel. Ještě před deseti lety na estonských silnicích umíralo na dvě stě lidí ročně. Podle statistik ubylo i alkoholu za volantem: ze 17 920 případů v roce 2007 na 6 100 v letošním roce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video