Boeing 747-8i v barvách katarské královské rodiny

Boeing 747-8i v barvách katarské královské rodiny | foto: BriYYZCreative Commons

Opozice vyčítá Erdoganovi luxusní letadlo. Tvrdí, že ho dostal darem

  • 70
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan čelí kritice kvůli novému prezidentskému letadlu. Podle opozice si koupil luxusní Boeing 747-8 v hodnotě 500 milionů dolarů (téměř 11 miliard korun). V zemi přitom panuje nelehká hospodářská situace hlavně kvůli propadu ceny turecké liry. Erdogan se kritice brání a tvrdí, že letadlo dostal darem od katarského emíra.

Luxusní stroj s vestavěným konferenčním sálem a místem pro 76 pasažérů patřil doposud katarskému emírovi. Erdogan ho od něj údajně dostal jako pozornost, informovala v pondělí agentura DPA.

„Katar letadlo nabídl k prodeji. Pokud vím, byla cena pět set,“ vysvětlil Erdogan, aniž by upřesnil měnu či řád, o kterém hovoří. Když se emír šajch Tamim bin Hamad Sání dozvěděl, že má Ankara o stroj zájem, řekl podle tureckého prezidenta: „Od Turecka nepřijmu žádné peníze, toto letadlo jim daruji.“ Katarská strana podle agentury DPA na dotaz o potvrzení této informace nereagovala.

Erdoganův „létající palác“

Nové prezidentské letadlo je tématem debat v Turecku již několik dní. Terčem kritiky se prezident stal především ze strany největšího opozičního uskupení, Lidové republikánské strany (CHP), podle které je naprosto nepřípustné, aby si prezident v době měnové krize kupoval letadlo. 

Podle CHP si Erdogan pořídil „létající palác“. Erdogan již CHP zažaloval kvůli nactiutrhání.

Turecko a Katar mají tradičně dobré vzájemné vztahy. Ankara se loni postavila na stranu emirátu v Perském zálivu, když ho Saúdská Arábie a další arabské země obvinily z financování terorismu a přerušily s ním diplomatické a obchodní styky. V srpnu Katar Turecku slíbil, že v zemi investuje 15 miliard dolarů (326 miliard korun).

Inflace v Turecku stoupla na 18 procent. Je nejvyšší za patnáct let

Turecko bojuje s dvoucifernou mírou inflace, v srpnu se vyšplhala na téměř 18 procent. Problémem je i propad kurzu liry, která před měsícem spadla k dolaru na rekordní minimum 7,24 liry za dolar.

Kromě sporů s USA tlačí liru dolů rovněž obavy z Erdoganova rostoucího vlivu na ekonomiku a z jeho opakovaných výzev ke snižování úrokových sazeb navzdory vysoké inflaci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video