V Iráku vystavili 3500 let starou část eposu o Gilgamešovi vrácenou z USA

  • 47
V Iráku v úterý vystavili 3 500 tisíce let starou tabulku s částí eposu o Gilgamešovi. Jde o artefakt, který zmizel v 90. letech a který do země letos vrátily Spojené státy,

 „Tento den představuje vítězství nad zoufalými pokusy těch, kteří se pokoušejí ukrást naši velkou historii a naši starobylou civilizaci,“ prohlásil irácký ministr zahraničí Fuád Husajn na ceremoniálu v Bagdádu, kde předal šéfovi iráckého resortu kultury hned tři artefakty vrácené Spojenými státy a Británií.

Podle Husajna se Iráku v posledním roce podařilo získat zpět dohromady 17 926 artefaktů z USA, Británie, Itálie, Japonska a Nizozemska.

Epos o Gilgamešovi je jedním z nejstarších literárních děl. Vznikl ve druhém tisíciletí před naším letopočtem v Mezopotámii, která se rozkládala zhruba na území dnešního Iráku.

Tabulka s částí eposu zmizela z iráckého muzea během války v Perském zálivu v roce 1991. Následně se přes mnoho zemí dostala zřejmě v roce 2003 do Spojených států. Obchodník se starožitnostmi přitom pravděpodobně zfalšoval dokumentaci o původu.

V roce 2014 tabulku koupila v aukci za 1,67 milionu dolarů (přes 35 milionů korun) rodina vlastnící obchodní řetězec Hobby Lobby a umístila ji do svého Muzea bible. V roce 2019 ji americké úřady zabavily a letos v září předaly irácké ambasádě.

Irácké starověké dědictví zdecimovaly konflikty a rabování, zejména po roce 2003, poznamenala agentura Reuters. Úřady se snaží vypátrat a získat zpět tisíce archeologických památek, které jsou stále nezvěstné.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video