Chlapec v nemocnici

Chlapec v nemocnici - Chlapec, který přežil přírodní katastrofu, jí ve vojenské nemocnici v indonéské provincii Aceh sladkosti. (28. prosince 2004) | foto: Beawiharta, Reuters

Epidemie mohou zdvojnásobit počet obětí

  • 2
Počet obětí tsunami v Asii se může zdvojnásobit, nepodaří-li se tam zabránit propuknutí nakažlivých nemocí, míní experti ze Světové zdravotnické organizace. Oblasti se podle nich musí rychle zásobit pitnou vodou a léky.

Na tiskové konferenci v Ženevě to řekl expert Světové zdravotnické organizace (WHO) David Nabarro.

"Je docela možné, že stejný počet lidí, jako zabily ničivé vlny, usmrtí nakažlivé choroby," řekl Nabarro, který vede zdravotní krizový tým WHO.

Pohroma si zatím vyžádala životy téměř šedesáti tisíc lidí, nejvíce v Indonésii, Indii a na Srí Lance. - více zde

"Počáteční hrůza spojená s tsunami a zemětřesením bude ničím ve srovnání s následným dlouhodobějším utrpením postižených oblastí," dodal expert.

Nabarro varoval především před průnikem odpadních vod do rozvodu pitné a užitkové vody a uvedl, že hrozí především propuknutí malárie a horečky dengue, které se v této oblasti Asie běžně vyskytují.

Nebezpečné mohou být také infekce jako zápal plic, které se mohou šířit mezi lidmi natlačenými v provizorních přístřeších.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video