Elon Musk (13. červenec 2021)

Elon Musk (13. červenec 2021) | foto: AP

Udělejte něco s porodností, jinak Japonsko přestane existovat, radí Musk

  • 110
Americký miliardář Elon Musk se zamyslel nad dalším světovým problémem, konkrétně nad vymíráním populace v Japonsku. Zemi trápí klesající porodnost už léta. Majitel Tesly Japoncům poradil, že by s tím měli něco dělat, jinak jako národ „přestanou existovat“. Loni se počet obyvatel země snížil o rekordních 644 tisíc lidí.

„S vědomím rizika, že řeknu očividný fakt, pokud se něco nezmění a míra porodnosti nezačne převyšovat míru úmrtnosti, Japonsko nakonec přestane existovat. To by byla pro svět velká ztráta,“ napsal nejbohatší muž světa na Twitteru, který nedávno koupil.

Podle listu The Guardian tím Musk reagoval na japonská vládní data. Ta ukázala, že počet obyvatel v Japonsku klesl už po jedenácté v řadě a loni navíc o rekordních 644 tisíc lidí. Celkem minulý rok v zemi žilo na 125 milionů lidí.

Za úbytkem však není jen klesající porodnost, ale i odliv cizinců během pandemie koronaviru, kdy Japonsko zavedlo přísnější pravidla pro vstup do země. Odstěhovat se tehdy rozhodlo až 25 tisíc zahraničních pracovníků, uvádí portál Kyodo News Dodal, že podnikatelé nyní mají problém sehnat nové.

Japonsko má poprvé 80 tisíc stoletých, potýká se s úbytkem obyvatel

Musk v minulosti opakovaně vyjadřoval znepokojení, že světová populace „zkolabuje“ a že to potenciálně může být největší riziko pro lidstvo. Jeho poslední tweet nicméně mezi Japonci vyvolal vztek. A ani ne tak na něj, jako na vládu, která podle mnoha Japonců pro zvýšení porodnosti nedělá dost.

Nedostatky má v počtu školek, situaci by také pomohlo, kdyby se ženy po mateřské dovolené mohly snáze vracet do práce. „Kdo si v tomto prostředí řekne: ‚Tak jo, pořiďme si dítě‘? Jsem z Japonska zoufalý,“ cituje agentura Reuters jednu z reakcí.

Někteří odborníci také využili Muskův tweet k tomu, aby vládu opětovně vyzvali k uvolnění imigračních zákonů. Obecně experti za vymíráním japonské populace vidí vysoké náklady na život, slabou podporu státu v péči o děti i nechvalně proslulou dlouhou pracovní dobu v japonských firmách.

Výsledkem všech těchto faktorů je, že lidé v produktivním věku dnes tvoří 59 procent populace, mladiství a děti zhruba 12 procent a senioři nad 65 let až 29 procent.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video