Chorvatská policie potrestala Čecha pokutou ve výši přes 11 tisíc korun.

Chorvatská policie potrestala Čecha pokutou ve výši přes 11 tisíc korun. | foto: Profimedia.cz

Elitní voják z Čáslavi dostal v Chorvatsku pokutu za bití svých dětí

  • 207
"Rambem z Čáslavi" nazval chorvatský tisk českého elitního vojáka. Čtyřiatřicetiletý muž na čerpací stanici Verpolje nedaleko Šibeniku 27. června zbil a nechal klečet svého šestiletého syna a osmiletou dceru. Přihlížející na něj zavolali policii. Vyvázl s pokutou..

Voják z letecké základny v Čáslavi cestou z Makarské zastavil svůj fiat na dálniční čerpací stanici nedaleko Šibeniku. Jeho dvě děti se podle chorvatského tisku začaly ve voze hádat.

To voják nestrpěl. Vytáhl ven z auta šestiletého syna a uhodil ho tak, až se dítě udeřilo hlavou o stojan. Zatímco chlapec plakal, uvnitř vozu se podle svědků třásla jeho o dva roky starší sestra.

"Nebylo to bezdůvodně. Když přestal bít syna, čekalo to samé dceru. Nakonec je přede všemi lidmi nechal kleknout a opřít se hlavou o stojan. Děti ho bez odporu poslechly," napsal server Slobodna Dalmacia.

Svědci přivolali policii, která podle serveru 24sata.hr dorazila do několika minut a muže zatkla. Lékař zjistil, že děti nejsou fyzicky zraněné, ale nepochybně utrpěly psychické trauma, píšou Chorvaté.

Voják nakonec vyvázl s pokutou 3 500 kun (přes 11 tisíc korun) a dalších 350 kun zaplatil za výlohy úředníků. Chorvatská média se pozastavovala nad nízkým trestem, ale zástupce velitele policie Šibenik-Knin to odůvodnil tím, že muž byl už na cestě domů, navíc by v případě jeho zadržení bylo potřeba vyřešit problém, co s dětmi.

Vojákovi nadřízení o jeho činu vědí. "Je povinností vojáka informovat svého nadřízeného. Dozvěděli jsme se to od něho," řekla iDNES.cz mluvčí 21. základny taktického letectva v Čáslavi Magdalena Dvořáková. Přestupek vojáka v Chorvatsku ale nepovažují za tak vážný, aby kvůli němu byl propuštěn nebo jinak potrestán.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video