Eliánovi se změnila adresa

- Malý kubánský ztroskotanec Elián González, který byl s otcem a dalšími příbuznými přestěhován v úterý z americké letecké základny Andrews u Washingtonu do nedalekého Wye Plantation ve státě Maryland, nesmí navštívit žádnou z kubánských diplomatických misí v USA. Rozhodl o tom odvolací soud USA.

Soud tak reagoval na obavy Eliánových miamských příbuzných, že by otec mohl vzít chlapce na kubánskou misi s diplomatickou imunitou a dostat ho tak z dosahu americké justice, k níž se příbuzní odvolali proti rozhodnutí vládních úřadů umožnit Eliánovi návrat na Kubu. Elián nesmí do skončení příslušného soudního řízení opustit USA.

Jak byl Elián odebrán příbuzným najdete ZDE.

V sobotu federální agenti odebrali Eliána násilím jeho miamským příbuzným, aby jej předali otci.

Nyní je Elián s otcem v izolovaném konferenčním centru Wye Plantation, kde se konaly blízkovýchodní mírové rozhovory. Třípatrový bílý stylový dům má 25 místností a rozlehlý pozemek se zelení a bazénem. Eliána by zde měli navštívit a rozptylovat čtyři z jeho spolužáků z Kuby.

Chronologický přehled kauzy Elián

22. listopadu - Elián a dalších 13 osob vyplulo na malé motorové lodi z kubánského Cárdenasu s úmyslem emigrovat do USA.
23. listopadu - Loď ztroskotala.
25. listopadu - Dva z Kubánců doplavali k břehům floridského ostrova Key Biscayne. Eliána zachránila americká pobřežní hlídka později přibližně pět kilometrů od města Fort Lauderdale. Mezi utonulými byla i Eliánova matka a otčím.
26. listopadu - Americký imigrační a naturalizační úřad (INS) předal Eliána prastrýci z matčiny strany Lázaru Gonzálezovi žijícímu v Miami.
28. listopadu - Otec Eliána požádal americkou vládu o návrat svého syna na Kubu, mimo jiné proto, že matce nedal povolení, aby ho s sebou odvezla.
6. prosince - Elián oslavil šesté narozeniny.
10. prosince - Miamští příbuzní požádali o politický azyl pro Eliána.

rok 2000

5. ledna - Americký imigrační a naturalizační úřad (INS) rozhodl o tom, že se má Elián vrátit ke svému otci na Kubu.
7. ledna - Stovky kubánských exulantů protestovaly v Miami proti rozhodnutí INS. Miamští příbuzní požádali o Eliánovo opatrovnictví.
10. ledna - Floridský rodinný soud v Miami vydal preventivní ochranné opatření, aby zabránil realizaci rozhodnutí INS o Eliánově repatriaci.
12. ledna - Americká ministryně spravedlnosti Janet Renová se vyslovila pro respektování rozhodnutí imigračního úřadu.
19. ledna - Lázaro González podal u federálního soudu v Miami žádost, kterou chtěl zabránit návratu Eliána na Kubu.
21. ledna - Eliánovy babičky přiletěly z Havany do New Yorku.
22. ledna - Babičky se setkaly s ministryní Renovou a požádaly ji o Eliánův návrat na Kubu.
24. ledna - Vůdce republikánské většiny v Senátu Trent Lott a skupina floridských zákonodárců zahájili kroky, které by měly zajistit Eliánovi udělení amerického občanství bez souhlasu jeho otce.
26. ledna - Babičky se setkaly s Eliánem na neutrální půdě v Miami.
30. ledna - Eliánovy babičky se vrátily na Kubu, kde pro ně připravily kubánské státní úřady přivítání hodné národních hrdinů.
18. února - Americký imigrační úřad odmítl žádost Eliánova otce, aby se chlapec přestěhoval k jinému miamskému příbuznému, Manuelu Gonzálezovi, jenž podporuje Eliánův návrat na Kubu.
21. března - Soud zamítl žádost miamských příbuzných, aby chlapec dostal politický azyl ve Spojených státech.
27.-29. března - Elián v třídílném televizním rozhovoru popsal potopení lodi a uvedl, že nevěří ve smrt své matky a že se nechce vrátit na Kubu. Zároveň přiznal, že se mu v Miami nelíbí.
30. března - Viceprezident USA Albert Gore se navzdory stanovisku vlády vyslovil pro to, aby měl Elián, jakož i jeho otec a celá rodina, neomezené právo na setrvání v USA.
3. dubna - Americké ministerstvo zahraničí schválilo vstupní víza do USA pro Eliánova otce a pět dalších Eliánovi blízkých osob - Gonzálezovu druhou manželku, jejich syna, Eliánova bratrance, dětského lékaře a učitele z mateřské školy.
6. dubna - Eliánův otec spolu s manželkou a půlročním synem přiletěl do Washingtonu, aby vyřídil formality ohledně předání syna.
13. dubna - Miamští příbuzní šestiletého Eliána Gonzáleze mají svého svěřence dopravit na letiště Opa-Locka Airport severozápadně od Miami, aby mohl být předán otci; americké úřady jim to oficiálně nařídily, příbuzní to už veřejně odmítli.
13. dubna - Ministerstvo spravedlnosti souhlasilo s odložením vynucovací akce, při níž by měl být hoch odveden od svých pěstounů.
19. dubna - Odvolací soud v Atlantě vyhověl miamským příbuzným Eliána Gonzáleze a souhlasil s tím, aby hoch zatím zůstal v USA. Podmínil to soudním rozhodnutím o tom, zda mu bude udělen azyl.
22. dubna - Agenti federálního imigračního a přistěhovaleckého úřadu násilím odvedli Eliána z domu jeho příbuzných v Miami. Elián se setkal s otcem a jeho rodinou z druhé manželství.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video