Kapybary

Kapybary | foto: ZOO Jihlava

Masterchef vařil v televizi z kapybary a žraloka, vyšetřují ho ve dvou zemích

  • 20
Ekvádorští ochránci zvířat podali stížnost na místní televizi kvůli tomu, že v kulinářské soutěži používala i maso divokých zvířat, včetně krokodýlů či žraloků, z nichž některé druhy jsou v této jihoamerické zemi chráněné.

Kauza se týká dílu soutěže z počátku ledna, kdy měli její účastníci za úkol připravit jídlo z masa kapybary, jelena, krokodýla a žraloka. Některé z druhů těchto zvířat jsou v Ekvádoru chráněné a za jejich lov, prodej i konzumaci hrozí až tři roky vězení, uvedl deník El Comercio.

Sdružení MAN uvedlo, že vysíláním tohoto dílu televize „znormalizovala používání masa divokých zvířat“ před stovkami tisíc diváků a jednala tak proti ochraně ekosystémů a ohrožených druhů.

Podle deníku aktivisté už dříve vyzvali televizní kanál Teleamazonas, který ekvádorskou verzi soutěže Masterchef vysílá, aby se za to veřejně omluvil.

„Totálně nás ignorovali. Neodpověděli nám ani na e-mail, ani na vzkazy, které jsme jim nechali, proto saháme k tomuto kroku,“ uvedla Shady Herediaová, mluvčí místního hnutí ochránců zvířat MAN. Stížnost podali ve čtvrtek k prokuratuře v Quitu. 

Onen díl pořadu Masterchef Ecuador se navíc natáčel v Kolumbii, takže podle ochránců zvířat porušila televize ekvádorské i kolumbijské zákony. Na stranu ochránců zvířat se postavila i ministerstva životního prostředí obou zemí a rovněž kolumbijská prokuratura oznámila, že zahájí vyšetřování.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video