Palestinec se spouští do tunelu pod hranicí Gazy s Egyptem

Palestinec se spouští do tunelu pod hranicí Gazy s Egyptem | foto: AP

Egypt staví u Gazy zeď, pod níž se Palestinci neprokopou

  • 51
Egyptské buldozery začaly hloubit brázdu na hranici s palestinskou Gazou. Podle izraelského listu Haarec začíná Egypt budovat podzemní bariéru, která má zabránit Palestincům prokopávat pod hranicí tunely. Egyptské úřady zprávu nekomentovaly.

Svědci v Rafáhu na hranici Gazy s Egyptem vypověděli, že viděli egyptské stavební stroje, jak jsou v plné práci těsně za hraničním plotem. Egyptské bezpečnostní zdroje uvedly, že úřady začaly zarážet do země na řadě míst s Gazou ocelové roury.

Izraelský deník Haarec uvedl, že Egypt instaluje podzemní ocelovou zeď do hloubky od dvaceti do třiceti metrů. Právě na této hranici mají Palestinci vykopánu spoustu tunelů, kterými pašují do blokádou postižené Gazy potraviny, ale i munici a výbušniny pro protiizraelské akce.

Egyptské stavební stroje na hranici s Gazou (10.12.2009)

Egyptské stavební stroje na hranici s Gazou (10.12.2009)

Podle Haarecu má být zeď téměř deset kilometrů dlouhá a "nebude možné ji proříznout či provrtat".

I přes časté izraelské bombardování míst, kde je podezření na tunely, podle palestinských zdrojů panuje pod zemí dál čilý provoz. Obchody kvetou i díky uplácení egyptských strážců hranice.

Egypt se z Gazy stáhnul v roce 2005 a jeho hranice s palestinským územím je těžce střežena. Egypt je podle bezpečnostní dohody odpovědný za kontrolu své hranice s Gazou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video