Saúdskoarabský novinář Džamál Chášukdží na snímku z roku 2014

Saúdskoarabský novinář Džamál Chášukdží na snímku z roku 2014 | foto: Profimedia.cz

Postaráme se o vás, hrozil saúdský úředník po vraždě Chášukdžího expertce OSN

  • 51
Když nezávislá expertka OSN Agnès Callamardová doporučila zahájit v souvislosti s brutální vraždou saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího vyšetřování korunního prince Muhammada bin Salmána, přišly výhrůžky smrtí. Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR) ve středu pravdivost jejího tvrzení potvrdil, následně se však přihlásil údajný původce výhrůžek a takový výklad odmítl.

Zvláštní zpravodajka OSN pro lidská práva v rozhovoru s listem The Guardian uvedla, že vysoce postavený saúdskoarabský činitel při jednání s experty OSN v lednu 2020 vyhrožoval, že se o ni „postará“, pokud ji OSN neomezí. 

Vraždu Chášukdžího schválil saúdský korunní princ, uvedly tajné služby

Na dotaz, jak byl výrok vnímán kolegy v Ženevě, Callamardová odpověděla: „Jako vyhrožování smrtí. Tak to bylo chápáno.“ 

„Můžeme potvrdit, že podrobnosti zprávy z The Guardian o výhrůžce namířené proti Agnès Callamardové jsou přesné,“ uvedl mluvčí OHCHR Rupert Colville v e-mailové odpovědi na dotaz agentury Reuters.

Kdo hrozbu vyslovil, žádný z těchto zdrojů neuvedl, šéf saúdskoarabské komise pro lidská práva Avvád Alavvád se však ve čtvrtek přihlásil sám.

„Dověděl jsem se, že paní Agnès Callamardová a někteří představitelé OSN věří, že jsem před více než rokem Callamardové zastřeným způsobem vyhrožoval. I když si na zmiňovanou konverzaci nepamatuji, nikdy jsem nechtěl člověku, o němž se zmiňuje OSN, ublížit,“ napsal na Twitteru.

„Lituji této záležitosti z celého srdce a znepokojuje mne, že má slova mohla být interpretována jako hrozba,“ dodal a označil se za ochránce lidských práv. Žádná země podle něj nyní v lidskoprávních reformách nepostupuje rychleji než Saúdská Arábie.

Chášukdží, který působil ve Spojených státech a patřil ke kritikům Rijádu, byl v roce 2018 zavražděn na saúdskoarabském konzulátu v tureckém Istanbulu. Tělo se dosud nenašlo.

Ačkoli Saúdská Arábie postavila několik lidí kvůli vraždě před soud, odmítá závěr amerických tajných služeb, podle nichž korunní princ Muhammad bin Salmán o věci věděl a možná vraždu i nařídil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video