Vraha dvou studentek Richarda Cooeye od smrtící injekce neochránila ani velká obezita.

Vraha dvou studentek Richarda Cooeye od smrtící injekce neochránila ani velká obezita. | foto: ČTK/AP

Dvojnásobného vraha výmluvy na obezitu od smrti nezachránily

  • 16
V americkém státě Ohio byl dnes popraven Richard Cooey, odsouzený za dvojnásobnou vraždu. Krátce před tím americký nejvyšší soud zamítl jeho druhou žádost o zrušení popravy. Tu Cooey odůvodnil, že je příliš obézní na to, aby mu mohla být podána smrtící injekce.

Cooey už dříve požádal o zrušení popravy federální odvolací soud a vrchní soud státu Ohio. Jeho obhájci tvrdili, že 170 centimetrů vysoký a 120 kilogramů vážící Cooey je příliš obézní a pro popravčí tým bude složité najít žílu, do níž je nutné smrtící látky vpíchnout.

Oba soudy ale odsouzencovu žádost minulý týden zamítly, přestože Cooeyho advokátka Kelly Culshawová-Schneiderová argumentovala odbornými posudky, že pokud první vpíchnutá smrtící látka nezafunguje, poprava bude nesnesitelná.

Stejný verdikt jako soudy nižší instance ale ke Cooyeho smůle dnes vynesl i americký nejvyšší soud. K jeho rozhodnutí podle agentury AP přispěly i výsledky prohlídky, při níž vězeňští lékaři našli žílu, do níž bylo možné vbodnout smrtící injekci. Cooey byl odsouzen k trestu smrti za vraždu dvou studentek v roce 1986.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video