Americký viceprezident Joe Biden přijede do Česka zmírnit zklamání po radaru. Už 23. října.

Americký viceprezident Joe Biden přijede do Česka zmírnit zklamání po radaru. Už 23. října. | foto: Profimedia.cz

Druhý muž USA Biden přiletí do Česka žehlit radar příští pátek

  • 88
Letadlo s americkým viceprezidentem Joe Bidenem přistane na pražském letišti 23. října, zjistila MF DNES. V Česku má jeden z nejvyšších představitelů USA především napravit reputaci Spojených států poté, co Bílý dům odpískal projekt radarové základny v Brdech.

České ministerstvo zahraničí datum návštěvy ještě oficiálně neoznámilo, MF DNES ho však potvrdil zdroj dobře obeznámený s přípravami na Bidenovu návštěvu v Česku.

Joe Biden se v Praze setká s prezidentem Václavem Klausem a premiérem Václavem Fischerem. Zatím není jasné, zda tu stráví noc.

Hovořit se podle diplomatických zdrojů bude hlavně o budoucí spolupráci Česka se Spojenými státy. Ty totiž zvažují nabídnout Česku do budoucna nové bezpečnostní garance - nejen přednostní rozmístění menších mobilních obranných střel. Řeč by se mohla vést i o případné dodávce stíhaček.

Češi se před lety rozhodli pro britsko-švédské gripeny. Těm však vyprší za šest let pronájem. A výběrové řízení na pořízení nových strojů se vypisuje zhruba pět let předem.

Je proto možné, že do Prahy spolu s druhým mužem USA přijede i ministr obrany USA Robert Gates nebo poradce pro národní bezpečnost Jim Jones.

Čtěte ve středeční MF DNES

Více o druhém muži USA Joe Bidenovi čtěte ve středeční MF DNES.

.


,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video