Drama nedělní noci

Slovenskému prezidentovi začalo jít o život v neděli pozdě večer. Zvýšila se mu teplota a lékaři potřebovali vědět, kde přesně je zánět, který tělo rozpálil. Na to je ale potřeba tomograf. A ten v Nemocnici ministerstva vnitra, kde dosud Rudolf Schuster ležel, není. Rozhodnutí lékařů bylo jediné možné: okamžitě převézt do lépe vybaveného Národního onkologického ústavu v Bratislavě, bývalého Sanopzu.

Pacient má oboustranný zápal plic a špatně dýchá. Spasí ho jedině trubička s kyslíkem zavedená krkem přímo do průdušnice - tracheotomie. Stejně jako u Václava Havla.

Setmělou Bratislavou pak po 22. hodině za kvílení sirén uhání sanitka s hlavou státu. V těsném závěsu osobní vůz a v něm Schusterovy děti - syn Peter a dcera Ingrid. Za pár minut zastavují u cíle. Personál nemocnice však nereaguje. Dveře zůstávají zamčené. Schusterovy děti a lékaři horečně buší do oken a dveří příjmu onkologické kliniky. Volají: “Otevřete, otevřete, máme tady prezidenta.”

Mezitím v sanitce lékaři těžce zápasí se smrtí, která si chce vzít Rudolfa Schustera s sebou. Resuscitují doslova a do písmene jako o život.

Konečně se personál onkologické kliniky probouzí a začíná kmitat. A lékařům v sanitce se podařilo zubatou aspoň na čas odehnat přenést hlavu státu dovnitř.

Vozík s prezidentem letí po chodbách jako střela a v mžiku je u tomografu. Předběžné výsledky prezidentova tomografického vyšetření jsou podle lékařů uspokojivé. "Vyšetření ukázalo, že třetí operace není třeba," řekl prezidentův mluvčí Jozef Leikert.

Jenže prezidenta čeká další převoz. Teď jen kousek, takřka přes ulici, do nemocnice Na Kramároch, kde zachránili rockera ze skupiny Elán Jožo Ráže, který si velmi vážně poranil hlavu při autonehodě.

Na místě se ochomýtají novináři, později přijíždí předseda parlamentu Jozef Migaš. Novináři na něj útočí - jak je možné, že se lékaři nedostali včas do nemocnice? Žádají hlavu ministra zdravotnictví Tibora Šagáta. Ale to jsou jen malichernosti. To hlavní se odehrává za zdmi nemocnice- Boj o život.

Lékařská zpráva k této události, kterou novinářům přečetl prezidentův mluvčí Jozef Leikert, sestává z jediného souvětí: "Po vykonání tracheotomie po 22. hodině se konzilium ošetřujících lékařů rozhodlo udělat vyšetření počítačovou tomografií v Národním onkologickém ústavu v Bratislavě, kde byl prezident vyšetřen již 18. června."

Zdravotníci přenášejí na nosítkách slovenského prezidenta Rudolfa Schustera do Dérerovy nemocnice v bratislavské čtvrti Kramáre. Schusterův zdravotní stav se 25. června večer prudce zhoršil (26. června 2000).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video