ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Mladík v New Yorku měl v ruce kuličkovou pistoli, dozorce ho zastřelil tou pravou

  • 102
Osmnáctiletého mladíka zastřelil v New Yorku vězeňský dozorce, který byl zrovna mimo službu. Chlapec v ruce držel pistoli na vodní kuličky. Dozorce si pravděpodobně myslel, že drží skutečnou zbraň, takže se rozhodl vytáhnout tu svou. Případ může mít spojitost s trendem na sociální síti Tik Tok, píše list The Washington Post.

Dozorce Dion Middleton, který byl v době incidentu mimo službu, byl zatčen a obviněn z vraždy, zabití a neoprávněného držení zbraně.

Tělo osmnáctiletého Raymonda Chaluisanta bylo nalezené se střelnou ranou v obličeji asi půl kilometru od místa střelby v autě jeho přítele. Podle vyšetřovatelů zatím neexistuje důkaz, že by teenager na Middletona svoji kuličkovou pistoli namířil, nebo ji použil.

Chlapcova starší sestra Jiraida Esquilinová vypověděla, že její bratr si „užíval venku s kamarády ve třicetistupňovém vedru“. „Byla to pistole Nerf, která střílela (vodní) kuličky. V celém sousedství pořádali vodní bitvu,“ řekla Esquilinová.

„Vylepšené“ herní pistole jsou ve Spojených státech v posledních měsících stále populárnější díky takzvané ‚Orbeez Challenge‘ (výzvě s Orbeez) na sociální síti Tik Tok. Orbeez jsou měkké kuličky, které se po namočení do vody zvětší a dají se použít jako gelové kuličky na hraní či masáže; tak alespoň společnost Spin Master svůj produkt inzeruje.

Další společnosti ale v kuličkách Orbeez spatřily jiný potenciál a začaly vyrábět automatické plastové pistole na hraní, které malé gelové kuličky používají jako munici.

Kromě vodních bitev je lidé používají i při ‚výzvě s Orbeez‘, která spočívá ve vypálení vodních kuliček na člověka, který to nečeká. Lidé napříč Spojenými státy si stěžují, že se na veřejnosti stali oběťmi podobného „útoku“. Ačkoli gelové kuličky jsou bezpečnější než klasické plastové, mohou způsobit zranění při zásahu do oka nebo jiného citlivého místa. Výzva s Orbeez vedla v USA už k desítkám zatčení teenagerů i několika zraněním.

Vyšetřovatelé zatím neoznámili, zda v případu zastřeleného teenagera Chaluisanta vidí spojitost s internetovým trendem.

Newyorská policie dnes na svém twitterovém účtu varovala, že zbraně na vodní kuličky používají k vypálení projektilu stlačený vzduch, čímž spadají do klasifikace vzduchových zbraní, jejichž vlastnictví je v New Yorku zakázané.

Sestra zastřeleného teenagera řekla, že si bratra bude pamatovat jako milého člověka, který byl oblíbený v místní komunitě newyorské čtvrti Bronx. Esquilinová také uvedla, že její rodina se stále vzpamatovává ze smrti otce, který zemřel před pěti měsíci.

„Nemůžu uvěřit tomu, že zastřelil mého bratra. Všechno mě teď přivádí k zuřivosti,“ řekla Esquilinová.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video