Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Máte hrabat listí jako Finové, radil Trump požárem zničené Kalifornii

Americký prezident Donald Trump při sobotní návštěvě Kalifornie naznačil, že by se lidé měli inspirovat ve Finsku. Tam podle něj nemají problémy s lesními požáry, protože věnují spoustu času hrabání listí. Svou radou tradičně rozjel vlnu vtipů na sociálních sítích.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RH

R22a17d31e82k 65H71o46d60a40ň

20. 11. 2018 8:36

Trefovat se do Trumpa je sice takové módní, ale - on neříkal nic o listí. Navíc ono to sbírání opadaných větví nejen snižuje riziko požáru, ale u nás je třeba celkem aktuální kůrovec... i ten by měl život o dost těžší.

3 0
možnosti
JB

J15a74n 23B17a29b21i35č21k85a

20. 11. 2018 3:18

Budu mluvit o domě na horách, u Bear Valley. který je ve vlastnictví od osumdesátých let.Je tam rozeseto stovky domů v krásném , částečně seuqivojovém lese, stojí poměrně daleko od sebe. A tak s vlastnictvím domu byla i povinnost. Podle nařízení okresu, každý rok museli majitelé domů vyčistit okolí domů od keřů, uschlých větví, trávy a shrabat co napadalo, tedy jehličí a listí. Kdo to neudělal dostal pokutu, udělali to za něj a poslali účet. Byla to kolikrát pěkná fuška. Shrabané odvést na misto, ,kde se z toho dělal kompost, nabo zažádat o povolení ke spálení. V tom připadě hasiči kontrolovali, jesli je to na bezpečném místé, je tam hadice a lopata. Ta bezvětrného dne, pak dali pokyn k zapálení.

Teprve ze zpráv a e Dnes jsem se dozvěděl, že to vše byl šílený nápad Trumpa a smějí se mu. To sme tenktát nevěděli, při tom shrabování nám do smíchu nebylo.

3 2
možnosti
MM

1) normalne uvazujici lide chapou rozdil mezi nejakym soukromym pozemkem kolem rodinneho domu a rozsahlym, lesem prostlym regionem!!

2) Zapominas, ze my v Australii mame podobne situace. Pozary bushe jsou u nas castejsi a vetsi, prave proto, ze mame rozsahlejsi prostory a malou populaci.

3) nevis, ze USA, Kanada, Australie a Novy Zeland spolu uzce spolupracuji v managementu lesnictvi, vymenuji si zkusenosti a vzajemne si pomahaji kdyz je jeden z tech 4 spojencu postizen velkymi pozary lesu / bushe.

Vzajemne si posilaji na pomoc technologii, specializovana letadla a take hasicske posadky a tymy specialistu. Muj bratranec, jak jsem se uz zminil, je regionalnim lesnickym sefem, ma nekolikaletou praxi z Kanady i hasicskou praxi z USA, kde byl soucasti tymu australskych specialistu, ktery jsme poslali nasim americkym pratelum.

Prvni helikoptera na haseni pozaru, kazdorocne dopravovana do Australie z USA na sezony kdy tu hrozi pozary bushe, byla nazvana "Elvis".

4)Ve stavebnim vyzkumnem ustavu, kde jsem dlouho pracoval, jsme meli oddeleni (zalozene 1982) vylucne se zabyvajici studiem horlavosti stavebnich materialu, zvysovani jejich odolnosti.

Dale optimizaci bezpecnostnich opatreni pro snizeni rizika pozaru, minimizaci jejich sireni (a BTW cisteni pozemku do toho projektu take patrilo) a vubec vseobecnym zmensovanim rizika, at uz se jedna o ruzne materialy, technologie nebo udrzovani pozemku.

!! trump je prolhany prospechar, ktery se nestydi vsechno svalovat na kalifornske urady, protoze Kalifornie je stat Demokratu a on vi, ze tam vetsinou populace neni vitan.

DUKAZ jeho lzi v danem pripade podal sam finsky prezident, ktery uz prohlasil, ze se s trumpem nebavil o zadnych detailech managementu lesu = trump nejenze nezna predmet o nemz mluvi, ale navic si VYMYDSLI A VEDOME LZE

2 1
možnosti
JB

Make America rake again. Nebo to je, Rake America great again.

1 1
možnosti
Foto

kezby si to vzali k srdci. V jinem smyslu. Misto fukaru a snazeni se ve vetru udelat hromadu, nebo to nafoukat k sousedovi, by jim hrabe neskodily. Akorat je z toho kraval a ve vzduchu plno bordelu. ovsem jsem si vsimnul, ze tahle moda lenosti, se prenesla i do EU.

2 2
možnosti
Foto

J54i27r57i 29B81i47l91i75n34a

19. 11. 2018 22:37

Vazeni, v Kanade ziji vetsinu sveho zivota. Ziji v lesich, ale znam i tundru a cestoval jsem i po Kalifornii.

To vsechno jsou obrovske prostory, ktere si jen malokdo dokaze predstavit.

Kdyz je sucho (a toho je v posledni dobe diky globalnimu oteplovani vic a vic), hori uplne vsechno. Nejen stromy a kere, ale i tundra daleko za polarnim kruhem. A hori tak rychle, ze clovek kolikrat nestaci ani utikat.

Pokud si nejaky osel ktery zna prirodu jen ze svych golfovych hrist mysli, ze muze radit lidem z Forest Dept. kteri se touhle problematikou zabyvaji cely zivot, poradil bych mu navstevu psychiatra.

A jeho zfanatizovanym stoupencum to same...:-/

6 2
možnosti
Foto

Mozna byste jim moh poradit, jak to maji udelat s eukalypty. Kdyz ten forest dep. s tim nic nedela a zavleceny druh nechava klidne rust. Takze, ja Vazeni pratele, sice nestravil vetsinu zivota v Kanade, ale videl jsem tech lesu (dokonce i v Kalifornii) hodne. A muzu rict, ze nejsem natolik chytry, abych rozporoval bezna lidova pouceni. A to, cim vice suchych vetvi v lese a hnijicich pokacenych stromu, ktere jen cekaji na samozapal, tim vice pozaru a rychlejsiho sireni. A ano, ma na tom podil i globalni oteplovani, ktere zacalo pred cca 300 lety.

1 1
možnosti
MK

Donalda musím omluvit neboť chyba je v překladu, Finové nehrabou listí ale hrabanku (jehličí) neboť převažují jehličnaté lesy:-)

0 1
možnosti
Foto

J29i96r51i 69B98i13l65i46n80a

19. 11. 2018 22:40

Kazdy kdo byl nekdy v zivote v lese se musi zamyslet nad tim, zda nehrabe Donaldovi a jeho priznivcum. :-P

4 1
možnosti
MK

kdepak, panove, Trump rekl hrabat a rozhodne tim nemyslel listi, ale koreny, vetve, kere a parezy, respektive takto genialne shrnul do nekolika jednoduchych slov svuj "navrh komplexniho programu pece a obhospodarovani lesnich porostu minimalizujici riziko vzniku a sireni katastrofickych pozaru" proste tak, aby tomu rozumel i skladnik ve sroubarne. Je to genius a brilantni komunikator.

Chapejte, ze argumentujete s lidmi, kteri obhaji i "shithole countries", jeho hluboke postrehy o tom, ze hurikany jsou mokre a ostrovy obklopene vodou, peskovani prezidentu pobaltskych zemi za rozpoutani valky na Balkane, anebo nachazeji skryte poselstvi v "COVFEFE".

A tyto lidi chcete presvedcit, ze Trump je blabolici prostacek, kdyz nahodou zrovna plka nesmysly o hrabani (ale pozor - ne listi!) ve finskych hvozdech? Marna snaha ;-D

5 2
možnosti
MM

!!k trumpovym blabolum se vyjadril finsky prezident Niinistö, ktery prohlasil, ze o nicem takovem s trumpem v Parizi nehovoril.!!

4 3
možnosti
JF

J40a10n 10F21o45j93t33í64k

19. 11. 2018 20:08

No on řekl, že si nevzpomíná - je taktnější ;-)

2 0
možnosti

1. Trump, podle odkazu na jeho rec, nerekl vubec nic o hrabani listi, pouze o hrabani, takze fake news. Ale jeho odpurci u nas asi moc jazyky nevladnou, tak skoci i na nepravdu. Viz diskuse.

2. Hrabat muzete mimo listi pomalu cokoliv... i suche vetve a dokonce i koreny v zemi...

http://www.sotatractors.com/wp-content/uploads/2011/01/Farm-Tip-Stick-Rake.jpg

https://youtu.be/ppbChWPaBfU?t=80

3. Zaver: Chytat za kazde slovo a snazit se na nem nekoho zesmesnit, se v tomto pripade od "pouhe" zmanipulovanosti zacina snad uz i priblizovat dusevni poruse. Podobne u nasich fanatickych kritiku Zemana, Babise, Okamury. V politice si naposledy neco takoveho vybavuji u komunistu, pozdeji u odsaku, kterym se zacalo rikat modrobolsevici, a v beznem zivote u nejakych sektarskych fanatiku. Zadna dobra spolecnost.

6 2
možnosti
JF

J29a21n 98F79o70j19t95í44k

19. 11. 2018 19:57

Ale oni Finové nic takového nedělají a mluvil tam o Finech + viděl jste ty gesta rukou když říká:

They spend long time raking and cleaning.

2 0
možnosti
MM

uz i Finove si delaji z trumpa verejnou srandu ohledene jeho blabolu o shrabovani listi

https://mashable.com/article/trump-raking-leaves-finns/#pI6UoX9sgmqL

.....a vedle nich cely svet; media z mnoha statu prekladaji vyraz "leaf-raking" z anglictiny do ruznych jazyku.

Stabilni genius se zase vyznamenal - to nadto, ze si ani nedal praci zapamatovat si jmeno mesta, ktere bylo pozarem z 90% zniceno a vymazano z mapy a ktere prijel navstivit.

Typicka trumpajzlovstina - Pleasue nebo Paradise, pro trumpa je to bezpredmetne, jeho myslenkove pochody nejsou schopne to zvladnout.

A kdyz si clovek pomysli, ze tohle stvoreni ma v ruce kufrik s nuklearnimi kody a rozhoduje o osudu sveta, nas vsech!

3 2
možnosti

Nic si z toho nedelejte, ze neumite anglicky, kdyz nekdo rekne "raking", tak to proste nemuzete prelozit na leaf-raking, jedine, ze si z te osoby potrebujete udelat srandu. A takova media clovek nemuze brat vazne.

1 2
možnosti
AK

Jste ubozi. Na jednu stranu tady poustite na verejnost jednostrannou medialni masaz a na druhou nesnesete kritiku? Muzete se se stydet. Vite komu to patri!

1 2
možnosti
MM

Kadlcku, z tveho guru trumpa si dela srandu CELY SVET - media mnoha narodu, v mnoha jazycich.:-P

2 3
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...