Melania Trumpová, Donald Trump, Barack Obama a Michelle Obamová (Washington,...

Melania Trumpová, Donald Trump, Barack Obama a Michelle Obamová (Washington, 20. ledna 2017) | foto: Profimedia.cz

Rituálně propustil z úřadu dvojníka Obamy, píše právník o Trumpovi

  • 154
Americký prezident Donald Trump byl už před svým prvním zvolením posedlý minulým prezidentem Barackem Obamou. Zpochybňoval jeho místo narození i vysokoškolské diplomy. Také si prý najal představitele Obamy a natočil s ním video, v němž tehdejšího prezidenta „rituálně propustil z úřadu“. Ve své knize to napsal bývalý Trumpův osobní právník Michael Cohen.

Cohen nejmenoval černocha najatého na tento úkol, ale v knize je fotografie, na níž Trump sedí za stolem naproti černochovi, který má odznak americké vlajky v klopě saka, a na stole leží dvě knihy, přičemž na jedné z nich je Obamovo jméno.

Trump Obamu vystřídal v úřadu po dvou funkčních obdobích. Obama se už ve volbách roku 2016 o třetí mandát ucházet nemohl.

Cohen si odpykává tříletý trest vězení - přiznal se k porušení zákonů a byl také odsouzen za lhaní Kongresu, daňové úniky a podvody. Považuje se ale za člověka, který se pohyboval v Trumpově blízkosti a dobře ho zná. Označuje ho za „podvodníka, lháře, hrubiána, rasistu a predátora“. Podle něj chce prezidentský úřad zneužít výlučně k osobnímu finančnímu zisku. Bílý dům ale poukazuje na problémy, jaké má se zákonem sám Cohen, a označil ho za nedůvěryhodného.

Cohen se omluvil za své kroky, jimiž Trumpovi pomohl dostat se k moci, ale podle CNN v knize zpochybnil některé trestné činy, k nimž se dříve přiznal. Označuje se za oběť „gangsterské taktiky“ federálních prokurátorů.

Putin jako Trumpův vzor

CNN poukazuje na jeho zdrcující kritiku Trumpa. Cohen se prý za pobytu ve vězení „ještě více utvrdil v přesvědčení, že Trump se úřadu nevzdá mírumilovně“.

Jeho ideálem mocného muže je prý ruský prezident Vladimir Putin - Trumpa oslňuje Putinovo bohatství a vliv stejně jako schopnost mít vše pod kontrolou, od tisku po finanční instituce. „Zavřít za mříže politické nepřátele, kriminalizovat opozici, zničit tisk procesy za pomluvy - neuvědomoval jsem si toto Trumpovo vidění, dokud nezačal bojovat o prezidentský úřad,“ píše Cohen.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video