Maďarský parlament (20. července 2010)

Maďarský parlament (20. července 2010) | foto: Petr Štefan, iDNES.cz

Doleva, doprava, dolů, sajtóterem. Jak se bloudí v maďarském parlamentu

  • 2
Budapešť (od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Maďarský parlament, ve kterém se sešli premiéři visegrádské čtyřky, je největší budovou v zemi a zároveň druhým největším parlamentem v Evropě. Najít mezi 691 místnostmi tiskové středisko je nadlidský úkol, a to i pro místní hostesky.

Vzduch v místnosti prořízl zvuk fotoaparátů, tři snímky a ochranka už nás vyvádí z místnosti, kde proti sobě zasedly delegace z Polska, Slovenska, Česka a Maďarska. Rychle stáhnout fotky a poslat je do redakce, velí novinářům intuice. Ale kde je tu tiskové středisko?

Na chodbách budovy, která má deset nádvoří, 27 bran a je tak velká, že současný maďarský parlament využívá jen její zlomek, rozpačitě postávají desítky novinářů. Ti čeští ale našli spásu - hostesku, která se nabídla, že je tam zavede.

Press centrum v maďarském parlamentu (20. července 2010)

NEčasova nabídka

Maďarští vojenští piloti by mohli v budoucnu využívat k výcviku až 14 českých podzvukových bitevníků L-159. Nabídku dnes při vzájemné schůzce na okraj summitu zemí Visegrádské skupiny učinil svému maďarskému kolegovi Viktoru Orbánovi český premiér Petr Nečas.

Už pod prvním schodištěm, v budově jich je celkem 29, je jasné, že si sympatická dívka ukousla příliš velké sousto. S bezradným výrazem odbíhá a mizí za rohem. To všechno jen proto, aby nám lámanou angličtinou vysvětlila, že tudy cesta nevede.

Po schodišti se nám mezitím vydává vstříc její kolegyně. Pár maďarských slov a celá skupina je rázem v jejích rukou. Vypadá, že rozumí a ví přesně, co potřebujeme. Jde sebejistě a my ji rádi následujeme. Míjíme maďarské korunovační klenoty a v dlouhých chodbách nápadně připomínáme turisty.

Jeden z nekonečných koridorů v labyrintu maďarského parlamentu (20. července 2010)Čeští novináři v dalším z nekonečných koridorů v labyrintu maďarského parlamentu (20. července 2010)

A hosteska se zřejmě rozhodla, že nám ukáže i ta nejtajemnější zákoutí. Skvostným dřevěným výtahem, v budově jich je celkem 13, překvapivě sjíždíme o patro níž, odkud jsme přišli. Doprava, doleva, a ejhle tato chodba je slepá a končí jen tajemným maďarským nápisem.

Teď už vůbec nikdo netuší, kde jsme a nejméně naše průvodkyně. Projdeme ještě pár chodeb a zachraňuje ji až kolegyně a posílá nás zase o patro výš. Končíme v místnosti s roztodivným nápisem sajtóterem (což v překladu skutečně znamená místnost pro novináře).

Je zvláštní, že jsme tady téměř sami, ale po kilometrech, které jsme nachodili v labyrintu budovy postavené ze 40 tisíc cihel, bereme za vděk i tím. Co na tom, že za půl hodiny přijde kolega a hlásí: "Našel jsem press centrum." Doleva, doprava, dolů, nahoru a jste tam.

JEDNÁNÍ VISEGRÁDSKÉ ČTYŘKY

Zahájení jednání Visegrádské čtyřky v Budapešti (20. července 2010)- Tento rok V4 předsedá Slovensko, priority proto vytyčila jeho premiérka Iveta Radičová. Jsou jimi: boj s ekonomickou krizí a nezaměstnaností a energetická bezpečnost.

- Premiéři České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska se na jednání V4 v Budapešti shodli, že zintenzivní společnou spolupráci, a to hlavně před důležitými jednáními EU. Země by chtěly koordinovat svůj přístup například k přípravě evropského dokumentu Strategie 2020. Země visegrádské skupiny se také shodly na tom, že budou společně podporovat polské předsednictví v EU.

zdroj: ČTK


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video