Doktor Kevorkian, zastánce eutanazie, byl odsouzen

- Patolog Jack Kevorkian, známý zastánce eutanazie, byl včera za zabití odsouzen do vězení nejméně na deset let, což se vzhledem k jeho věku bezmála rovná doživotnímu trestu. Verdikt byl vynesen poté, co odsouzený záměrně vyprovokoval proces. Předtím natočil na video, jak pomohl zemřít nevyléčitelně nemocnému pacientovi.
Rozsudek oznámila soudkyně Jessica Cooperová v Pontiaku ve státě Michigan. Kevorkianův obhájce oznámil, že se odvolá.
Soudkyně uložila za zabití trest 10 až 25 let vězení, což znamená, že nejméně dekádu si odsouzený musí odpykat. Za podání smrtící substance bez licence navíc dostal trest od tří do sedmi roků.
Kevorkian stanul před soudem, neboť loni 17. září vpíchl dvaapadesátiletému Thomasi Youkovi, který trpěl nevyléčitelnou degenerativní nervovou chorobou, injekci vedoucí k zástavě srdce. Hlavním důkazním materiálem proti němu se stal videozáznam, který Kevorkian pořídil a nechal vysílat loni na televizním kanále CBS.
Chtěl si tak vynutit proces, aby upozornil veřejnost na problém eutanazie, tedy smrti z milosrdenství na žádost pacienta. Kevorkian usiluje o její legalizaci a už dříve prohlásil, že chce některým svým případem vytvořit právní precedens, který by nakonec eutanazii umožnil.
"Nešlo o eutanazii, šlo o vraždu," prohlásila soudkyně s tím, že "nikdo se nemůže stavět nad právo". "Tento proces nepojednával o politické nebo morální správnosti eutanazie, ale o bezpráví."
Kevorkian, který v USA mnohokrát asistoval při sporných sebevraždách na přání pacientů, sám uvádí, že od roku 1990 pomáhal ke smrti asi 130 lidem. Proti Kevorkianovi byly dosud vedeny čtyři procesy, v nichž byl žalován za pomoc k sebevraždě a pak osvobozen.
Na otázku soudkyně, zda nevěděl, že může strávit za mřížemi konec života, při nejnovějším procesu patolog odpověděl: "Stejně už mi moc nezbývá." Vzbudil tak jen spekulace, zda není sám nevyléčitelně nemocen.
"Bojuji sám za sebe. Až přijde můj čas, chtěl bych, aby přišel nějaký kolega a byl s to mi poskytnout to, oč ho požádám," řekl lékař už dříve na obhajobu své praxe.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Jack Kevorkian, Srdce

Video