Termiti kusadly ukradli miliony rupií. Ilustrační foto

Termiti kusadly ukradli miliony rupií. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Do indické banky se prokousali termiti, sežrali miliony rupií

  • 24
Do trezoru jedné z poboček indické státní banky se prokousali termiti a napáchali nečekanou škodu. Nelítostný hmyz rozkousal bankovky v hodnotě deseti milionů rupií (asi 3,7 milionu korun). Indická státní banka se zařekla, že incident nenechá jen tak a řádně ho prověří.

"Vedení pobočky Fatehpur v oblasti Barabanki se provinilo laxností, kvůli které byly bankovky poškozeny termity," prohlásil podle BBC šéf státní Bank of India Abhaj Singh. "Byla to vina banky, která škodu také uhradí. Veřejnost neponese žádné náklady," dodal.

Podle něj termiti u většiny bankovek nepozřeli identifikační čísla, a tak mohou být peníze nahrazeny. Státní banka okamžitě všem svým pobočkám nařídila, aby prověřily své trezory a stav hotovosti v nich uložené kontrolovaly každé dva měsíce.

Pobočka napadená hmyzem je stará a problémy s termity hlásila už dříve - hmyz úředníkům ohlodával židle i bankovní záznamy.

Jakkoliv zní tato příhoda kuriózně, v Indii nejde o první případ. V roce 2008 termiti sežrali cenné papíry a životní úspory jistého obchodníka ve státě Bihár na severu země. Z obchodníkova nastřádaného majetku uloženého v bezpečnostní schránce nezbylo tehdy vůbec nic.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video