Vědci vyzkouší metodou DNA nejprve na jiných kosterních pozůstatcích. Ilustrační foto

Vědci vyzkouší metodou DNA nejprve na jiných kosterních pozůstatcích. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

DNA rozkryje nejasnosti v ostatcích Přemyslovců

  • 6
Testy DNA mohou pomoci s identifikací kosterních pozůstatků, o nichž není jasné, zda patří českému panovnickému rodu Přemyslovců. Čeští vědci představí zcela novou metodu, které říkají archeogenetika. Odborníci k ní přistoupili proto, že dosavadní pokusy o identifikaci selhaly.

Vědci vyzkouší nové testy DNA nejprve na jiných kosterních pozůstatcích. Teprve potom přijdou na řadu knížata a králové, jejichž ostatky jsou uloženy na Pražském hradě.

"Rozhodně ale nepůjde o pátrání po etnickém či rasovém původu Přemyslovců, jak se objevilo ve sdělovacích prostředcích," řekl David Šebek ze Správy Pražského hradu. - více zde 

Podle Jany Maříkové z Archeologického ústavu Akademie věd, která se zabývá archeologickým výzkumem Pražského hradu, lze odstranit nejasnosti a rozpory mezi historickými, archeologickými a antropologickými prameny.

"Například existují nesrovnalosti ve věku dožití některých přemyslovských knížat a králů," sdělila Maříková.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video